Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив започва кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова заетост

Местната комисия за борба с трафика на хора стартира ежегодната си кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация, която се осъществява съвместно с Националната комисия за борба с трафика на хора и в партньорство с Български Червен кръст – Пловдив.

Причина за това е, че именно през този период много от трайно незаетите и търсещи работа лица започват активно да търсят сезонна или постоянна работа и вероятностността да бъда измамени или експлоатирани е много по-голяма.

В тази връзка и в резултат на сътрудничеството и подкрепата на дирекция „Бюро по труда – Марица“ – Пловдив в рамките на кампанията ще се проведат поредица от информационни срещи с безработни лица. Чрез осъществяване на подобни дискусии се цели да се насочи вниманието върху измамните обещания за бързи пари в чужбина и предложенията за високо заплащане срещу нискоквалифициран труд, които впоследствие могат да станат причина за превръщането им в жертви на трудова експлоатация.

Сред планираните дейности по време на кампанията е и организирането на лекция със студенти от Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив. Предмет, на която ще бъде обсъждането на рисковете, които се крият при търсене на работа в страната и чужбина, както и ще имат възможност да получат съвети за безопасната трудовата миграция.

В периода 25-27 април ще бъде проведено и съвместно обучение с Общинската комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни – Пловдив. Сред поканените участниците ще бъдат педагогически съветници от пловдивските училища, инспектори от ДПС, както и членовете на Местната комисия за борба с трафика на хора. Лектор на обучението е г-н Любомир Тулев, експерт „Кибер сигурност“ с опит в областта на противодействието на онлайн сексуалната експлоатация на деца, като по време на обучението ще включи сред разглежданите теми и на трафика на хора с цел трудова експлоатация.

Затова, преди да заминете Ви съветваме, пишат от комисията:

1. Проучете добре агенцията, фирмата, работодателя или хората, при който отивате. Посъветвайте се с Националната комисия за борба с трафика на хора и Местната комисия за борба с трафика на хора, Агенцията по заетостта, Главна инспекция по труда и Бюрата по труда за безопасно пътуване и работа в чужбина. Списък с лицензираните трудови посредници има на интернет страницата на Агенцията по заетостта – https://www.az.government.bg/intermediaries/;

2. Не се доверявайте на съмнителни обяви с обещания за високо заплащане на нискоквалифицирана работа в чужбина, особенно такива, които са залепени по улиците и имат само мобилен телефон;

3. Не давайте документите си за самоличност на никого, под никакъв предлог;

Единен европейски номер за спешни случаи 112 (напълно безплатен, без роуминг, набира се без код)  Национална комисия за борба с трафика на хора – тел. + 359 2 807 80 50 (работно време: от понеделник до петък, от 9:00 до 17:30 ч.)     Местнa комисия за борба с трафика на хора в гр.Пловдив – тел. +359 32 622 136

Интервю в програма "Точно днес" със секретаря на местната комисия Таня Иванова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар лумна до къщи в „Столипиново“

Пожарникарите гасят пожар в „Столипиново“, лумнал от запалени боклуци.  На място са се отзовали 4 противопожарни коли с екипите им.  Няма пострадили от стихията. Спасени са намиращите наблизо къщи и паянтови постройки. Голяма част от квартала е задимена.

публикувано на 19.07.24 в 19:12

Удължиха бедственото положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Кметът на община Калояново Младен Кичев издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово.  Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят четири екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и доброволци.  От вчера са потушени огнищата към..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Излезе второто класиране за гимназиите

1393 ученици от област Пловдив участваха във второто класиране за гимназиите, което излезе днес.  328 от тях са се придвижили по- напред, като 84 от тях са заели място по първо желание. 245 ученици не са класирани и трябва а подадат документи за третия тур на приема. Срокът за записване след второ класиране е от понеделник до сряда седващата..

публикувано на 19.07.24 в 15:52

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

обновено на 19.07.24 в 14:25

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево.  Междувременно кметът на община Калояново Младен Кичев удължи със своя заповед срока на частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Там дежурят 4 противопожарни екипа, шест коли с екипи на Горското стопанство и доброволци. О бходени бяха  терените, където вилня..

обновено на 19.07.24 в 14:24