Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив е готов за 2019, получи аплодисменти в Брюксел

 Фондация „Пловдив 2019“, която  подготвя представянето ни като Европейска столица на културата  представи пред ЕК свършеното до момента. Заместник - кметът Стефан Стоянов, който е член на Управителния съвет на фондацията, уточни, че това е третият и последен мониторинг, а оценката на журито е била положителна.

След 21 работни дни се очаква решението на журито дали Пловдив ще получи престижната награда на името на Мелина Меркури и ще излезе окончателния доклад за напредъка на Пловдив по пътя към реализирането на проекта Европейска столица на културата 2019.​ Наградата Мелина Меркури e най-престижното отличие, което се дава на градовете, които стават Европейска столица на културата. 

Презентация беше дълга, около 2,5 часа, но завърши с  аплодисменти, което е добър знак. Мисля, че като цяло  мина доста позитивно. Колегите  от Фондацията си бяха свършили добре работата. Направихме откровен и ясен разговор с  цялото жури. Мисля, че сме в добър времеви период и подготовката върви добре, въпреки закъснението на държавното финансиране. Наваксано е . Програмата до голяма степен е готова . Имаме над 80 % от предварителната програма, която е контрактувана  с партньори, което е добър резултат..Журито беше много позитивно настроено.   Процесът върви добре и ще бъдем една от добрите европейски столици, коментира Стефан Стоянов

Той допълни, че въпросите на журито са били свързани както с културното съдържание на 2019, така и с инфраструктурните проекти. Основният акцент е  бил върху програмата, но е имало въпроси за финансирането, маркетинга и инфраструктурата.

Бюджетът за реализирането на проекта е напълно осигурен. Това беше важно послание от страна на екипа. Ангажиментът на държавата и общината е изпълнен и има достатъчно пари да се реализират проектите в  програмата. От друга страна ще  видите много нови партньори, които ще се включат в програмата. Ще има и нови проекти, които ще привлекат финансиране. Много нови партньори от частния бизнес, които ще се включат в програмата. През годината тези неща ще бъдат обявявани поетапно. Хубаво е, че по всеки един от проектите има напредък, категоричен е Стоянов. 

Той уточни, че става въпрос за нови проекти и участници, за които обществеността ще научи в близките месеци.

Относно инфраструктурните проекти Стоянов даде пример с Тютюневите складове, които  ще се развият изцяло през следващите години.  

Той коментира и проектите за остров "Адата" и  "Махалата", към който журито е проявило голям интерес. По думите му "Махалата" е проект, който е 10% от цялата работа на фондацията. Има над 20 международни партньори и  интерес към него е обясним.

Относно откриващото събитие Стоянов потвърди, че то ще бъде на площад Централен като ще се използва цялото пространство. Според него е все още рано за конкретика. На 5 септември ще бъде обявена цялата програма.

Интервю със заместник кмета Стефан Стоянов може да чуете в прикачения звуков файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушен е пожарът в Априлци

Пожарът край пазарджишкото село Априлци е потушен. Огънят тръгна в късния следобед вчера от покрайнините на селото и бързо навлезе в горския масив. В гасенето се включиха противопожарни екипи от Пазарджик, Панагюрище и Пловдив.  Борбата с огъня е продължила до 2 часа тази сутрин. Общата му площ е 2 300 декара, като 1300 от тях са горска площ, а другите..

публикувано на 19.07.24 в 07:02

Пожарът край Априлци е ограничен

Ограничен е пожарът край панагюрското село Априлци. Няма опасност за селото. По-рано през деня там се запалиха горски масив и сухи треви около него. В гасенето се включиха всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки.  За гасенето се..

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23