Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама художници в "Срещи по пътя" в галерия "Сигна"

| обновено на 25.04.18 в 10:18

Съвместна изложба живопис на Владимир Пенев и Здравко Палазов ще се открие в галерия „Сигна“ в Гранд хотел Пловдив. 

Те се представят с живопис под надслова „Срещи по пътя “. Откриването е в 18 ч. 

В тази изложба притчовите картини на Здравко Палазов се срещат с на пръв поглед "предметните" творби на Владимир Пенев  "По пътя", не  защото единият идва от Смолян, а другият от София, а защото имат общи послания. 

Здравко Палазов е сред най-ярките и самобитни български живописци. Картините му са предмет на дискусия, събират крайни мнения, но и критиците, и публиката ги харесва. Творбите му са с имена на притчи, посветени са на вечните теми за живота и смъртта, светлината и мрака, на зачатието, смирението, изкушението, греха… Религиозността в тях е примесена със сюреалистични сънища, и са препратка към древни вярванията и религиозни канони в християнството и исляма.

Владимир Пенев: Реалността е вдъхновението за създаване на голяма част от моите картини. Многопластовата реалност, различните нива на възприемане на делничното, баналното, познатото и натовареното му с друго, по-различно, особено значение, са поводът за създаването на тези реалистични композиции. Една сграда, едно дърво, една човешка фигура имат свой скрит вътрешен заряд, своя логика и живот. Впечатлилата ме външна изобразителна реалност е подтик в картините ми да се стремя към драматургична последователност, скрита фабулност, ако щете - сюжетност. Целта на всичко е постигане на контакт със скритите, амбивалентни, подсъзнателни страни на нещата и предметите, които ни заобикалят.

Външната привлекателност на голи тела, цветя, архитектурни пейзажи, са поводът да изразя тези свои разбирания за живописта, които се опитвам да постигна чрез класическа рисунка, форма и пространство."

 

Владимир Пенев през 1981 г. завършва живопис в класа на проф.Светлин Русев в Художествената академия в  София. От същата година е член на СБХ.

Работи в различни жанрове - фигурална композиця, портрет, голо тяло, натюрмарт, пейзаж.   Негово дело са и няколко стенописа.

С творбите си Пенев участва в редица общи изложби  в България и в представителни изложби на българското изобразително изкуство по света: Москва, Виена, Токио, Амстердам и др. Има над 30 самостоятелни изложби в България и в страни като Германия, Англия, Португалия, Испания, Италия, Холандия, Швейцария, Австрия, Франция. Взема участие и в международнипленери  и симпозиуми.

Здравко Палазов е роден  през 1957 г. в Смолян. Още в ранна възраст заминава за Казанлък, за да учи в художествена гимназия. Продължава образованието си в Националната художествена академия в София, където се дипломира през 1984 г. със специалност Живопис. Веднага след това започват и активните му изяви във всички национални изложби, като работи основно в областта на живописта и рисунката, илюстрацията и художественото оформление. От 80-те години насам Здравко Палазов реализира поредица самостоятелни изложби в Германия, Швейцария, Чехия, САЩ, Испания и в още десетина други държави. В периода 2006 - 2014 г. е директор на Художествена галерия - Смолян. Живее и твори в родния си град.

Негови творби са притежание наНХГ, СГХГ, художествените галерии в страната, както и частни колекции в чужбина.


Интервюто със Здравко  Палазов е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31