Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон и Тръмп ще гарантират нещо, ако не правят нищо

Снимка: БГНЕС

За  „гарантите на многостранния световен ред"  и сюжетът Западни Балкани. Коментар на журналиста Светослав Терзиев от вестник "Сега". 

"Гарантите" са  френският президент  Еманюел Макрон, който каза това при държавното си посещение в САЩ, още при слизането от самолета си, а като другия "гарант"  посочи американсакия президент Доналд Тръмп.
Светослав Терзиев  отбеляза, че двамата могат да гарантират нещо, ако не правят нищо. 
Те не са в положение да променят съществено взаимоотношенията в света, но са в състояние да ги развалят, подчерта Терзиев. Той попита какво например направи Доналд Тръмп по отношение на климата, ако не беше правил нищо, беше по-добре. Това се видя и от намесата им в Сирия.
Видяхме протокола какво предполага : шапки, костюми, ръкостискания безкрай, колкото да има зрелищност.Но въпросът не е в шоуто. А какво може да се направи. И двамата имат тежки вътрешни проблеми.
Франция има самочувствие, но няма възможности, подчерта журналистът. Тя не е такъв военен и  икономически гигант, който да може да се разпорежда в света. Затова търси подкрепа от САЩ и от Великобритания. Според Терзиев, Франция е по-добре да работи над трансформация на своята икономика, защото е много по-изостанала от други страни, например  от Германия, и претенциите и да бъде  четвърта икономика  в света, отдавна не е убедителна. 
За Тръмп : Той до такава степен е затънал във вътрешни проблеми, че не може да си състави стабилно правителство. Управлява чрез туити в мрежата, чрез кратки съобщения.Той е човек, който на практика сутринта не знае какво ще стане вечерта. И затова търси медийни изяви, чрез които да изглежда като фактор, който може нещо да извърши. Ето, сега иска да укрепи авторитета си чрез споразумение със Северна Корея. Стигна до там, че да чака от Ким Чен Ун да му вдигне авторитета в света. Но в същото време прави всичко възможно да развали ядрената сделка с Иран. Което е много лошо, защото в Близкия Изток само това липсва, да започне изостряне на отношенията и с още една голяма държава. Сега с натиска върху Иран може да се включат много държави, например Израел. 
Двамата / Макрон и Тръмп/ са се събрали, както се казва,  за да се отъркат един от друг, за да си помогнат. Те са като сляпата лисица и куция котарак, които се подкрепят едни с други, търсейки някаква обща облага. Но претенцията "ние  решаваме какво да бъде, ние сме лидерите и от нас ще зависи  световното развиите и световния ред" е прекалено голяма.
Трима поредни президенти на Франция са несполучливи в световен план, и повтарянето на грешките не ги прави по-силни, смята журналистът.
За Западните Балкани: Това е една амбиция, която едва ли ще даде някакви особени резултати, коментира Светослав Терзиев.  Защоо  не може да се реши основният проблем на Западните Балкани, а той е признаването на Косово.  Това е мината, която може да взриви взаимоотнашенията. Той припомни, че Косове не се признава не само от балкански държави като  Румъния и Гърция, но и от  европейски като Испания, която няма да признае Косово и на срещата за Западните Балкани на `17 май. Защото признавайки Косово, тя трябва да признае и отцепването на Каталуния.  

Цялото интервю със Светослав Терзиев е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17