Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храните за космонавти вече са масово търсени по цялата Земя

Единственото, което не може да пренесе в открития Космос, са алкохолните напитки

| обновено на 27.04.18 в 17:39

Храната за космонавтите днес може да влезе в менюто  на всеки, при това срещу вече съвсем достъпна сума – 10 лв. на порция.  Може ли това обаче да стане масова практика и кой има интерес към тази космическа технология, разработена от десетилетия от българските учени, разказва доц. Илияна Начева от Института по криобиология и хранителни технологии.


Това са напълно натурални и здравословни продукти, които се произвеждат по специални стандарти и сложен лабораторен процес, наречен  „лиофилизация“. При него веществото преминава от обичайната си форма, от твърдо, направо в газообразно състояние, без да минава през течна фаза.  Важно е да се отбележи, че в готовия продукт се запазват всички полезни съставки, подчертава доц. Илияна Начева.

При трансформацията, храните предварително се замразяват, а след това максимално се дехидратират (обезводняват) под силен вакуум. Поради това, че са обезвлажнени, те могат да се съхраняват с години, при това извън хладилник, обясни криобиологът.

Продуктите са без никакви добавки и консерванти.

България е в челната тройка в света, след САЩ и Русия, с над 30-годишен опит в разработката и производството на концентрирани храни за космонавтите в орбита.

Менюто е съставено от разнообразни храни, включително присъстват и традиционни български гозби. Те вече имат широко приложение не само в космоса, но и армията, за спортисти, алпинисти и всички, занимаващи се с екстремни дейности. Интересът е много голям и постоянно нараства, уверява доц. Начева.

Единственото, което не може да се подложи на лиофилизация, са алкохолните напитки, главно концентратите, тъй като те просто нямат сухо вещество, обясни експертът от Института по криобиология и хранителни технологии.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р Кабаиванов..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29