Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на превозвачите в България готви мащабен протест срещу нови европейски правила

Той ще се проведа в столицата на 16 май. Причината за недоволството е новият пакет за мобилност, който Европейската комисия внесе в Европарламента и предстои да бъде гласуван от евродепутатите. 

Според превозвачите, пакетът има за цел единствено да изхвърли от европейските превози компаниите от Източна Европа, категорични са всички в бранша. Четири промени на практика биха прекроили цялата досегашна дейност на шофьорите и фирмите. 

 В пакета за мобилност са включени изисквания шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици; след третия ден в страна от ЕС на тираджията да му се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл; да не се спи в кабините на камионите; промени в правилата за шосейния каботаж, който на практика ще го премахне. 

Новите промени са вкарани в контекст за защита на правата на шофьорите и тяхното по-добро заплащане и право на почивка. Според хора от бранша обаче, промените са чиста доза протекционизъм за няколко държави, с което се цели Големите страни в Европа да изхвърлят от пазара българските, полските, унгарските и румънските камиони. Всеки четвърти камион в Европа е полски. Българските шофьори в Европа са над 40 000, а шофьорите у нас са близо 70 000. 

„Над 120 хиляди семейства може да бъдат изправени пред дилемата да имигрират от страната или да сменят професията. Новата регулация, която се предвижда в автомобилния бранш, буди безпокойство в превозвачите в България и цяла Източна Европа. Те вече се готвят за най-лошия сценарий, тъй като смятат, че няма да бъдат конкурентоспособни и да заплащат на своите служители, както досега. Това от своя страна ще доведе до намаляването на приходите и масови фалити”, съобщиха от Съюза на българските превозвачи. 

Основният проблем е, че с намаляването на каботажа и оставянето на камиона на всеки три седмици, ще повлияе пагубно на оборота. От една страна курсовете ще намалеят значително, а ще има и нови разходи за прибирането на шофьорите. 

„Ако средната печалба в бранша е 5 % , то новите разходи и намаляването на курсовете, ще „изяде” този процент, а фирмите ще започнат да фалират масово”, смятат от бранша. По тази причина те подготвят национално съвещание в столицата на 15 май, а ден по-късно – на 16 май национален протест пред Народното събрание. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Продължава гасенето на пожара на Беклемето

Продължава гасенето на горския пожар в района на прохода Беклемето. При огнеборците дойдоха служебният премиер Димитър Главчев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – главен комисар Александър Джартов, заедно с част от кризисния щаб на Община Карлово начело с..

обновено на 20.07.24 в 12:13

Пътни инциденти затрудняват трафика по АМ "Тракия"

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо 8-километрово задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила. Щетите по 4..

публикувано на 20.07.24 в 12:13

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 12:03

Борисов призова за присъди на извършителите на умишлени палежи

Като пожарникар не мога да не поздравя моите колеги. Свети Илия е нашият закрилник. Каза в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че пожарникарите не се нуждаят от оценки на знайни и незнайни партийни фигури. Това касае и военните у нас, политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии, каза още лидерът на ГЕРБ...

публикувано на 20.07.24 в 11:13

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43