Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оптимистично за проекта "Въча"... 60 години след началото

| обновено на 30.04.18 в 16:42

2024 година е реалистичен срок за приключване на проекта "Въча", след който към цялата област ще потече чиста, студена и по- евтина вода. Това каза в предаването "Точно днес" областният управител Здравко Димитров. С него и с кмета на Кричим , общината с тъжен опит от предишния идеен проект на каскадата, Атанас Калчев - разговаряме за това от къде тръгва отново и през какво ще мине този път процедурата.

Здравко Димитров: Наистина съдбата на проекта е много интересна през годините. Бил е спиран дори от един министър, който е от Хасково, точно както вие казахте, и понеже не е било включено Хасково и Димитровград през 1986 г. го е спрял, за да се включат и след това вече промените  90-та година пък са отложили неговия старт. В момента се изготвя заданието за самия проект и предстои в края на месец май – началото на юни да събера отново експертен съвет и именно това задание да се разгледа, да видим кои подкрепят този проект. Още в началото, когато открих експертния съвет казах ако някой е против или се колебае да напусне, защото това наистина е жизнено важно за Пловдив и региона. Този проект е жизнено важен.

На този етап 7 общини ще могат да ползват това водохващане – ще могат да пият чиста питейна вода. Старият проект беше 35 км, още по-стар проект задание е имало някъде около 50 км, сега го намалихме на 18 км, минавайки пеша, няма да има отчуждаване, в сервитута на съществуващия канал ще има изравнител, намерихме на Първенец място, ще има много малко отчуждаване, проектът се олекоти много и аз съм оптимист, че ще се случи.

А кои са препъни камъните?

Здравко Димитров: Нямаме, нямаме препъни камъни, но да ви кажа имах и все още ги имам опасения от някои държавни институции, с които ще се справя. Да не ги споменавам сега, че може да са си променили мнението, но не им прави чест, че гледайки своя интерес, не искат пловдивчани да пият хубава, чиста питейна вода. Казвам помпите, старите помпи, това няма да спра да го повтарям, ние нямаме алтернативен водоизточник. Ако има някакво бедствие или авария на тези помпи, ние няма откъде да пием – пловдивчани няма вода откъде да пием. Този път искам този проект да стане. От доста време – от 2011 г.  го бях вкарал в краткосрочната програма, някой го извади в средносрочната, но сега му дойде времето.

Аз ви питам за ВиК и ЕVN, защото една от тезите е, че водата ще бъде по-евтина заради помпените станции, които няма да бъдат приоритетни и зависими от електричеството.

Здравко Димитров: Факт е, че най-големият ползвател на ЕVN е ВиК. А пък за качеството да не говорим – то се вижда, не може сметището да бъде над водохващането, каквото и да бъде пропива, качеството се влошава.

Радио Пловдив: Сега удобен ли е моментът за рестартирането и  това търсено ли е включително  и обвързването на този мащабен проект с водния проект на Пловдив?

Здравко Димитров: Да, да, точно. Дори една от тези беше, че когато се направи Въча, понеже имам уговорка от 2011 г. откакто съм областен, нямало до издържи тук В и К, инсталацията н града нямало да издържи и т. н. Ето, дори и това сега ще го оборим, единият проект трябва да бъде вързан с другия  проект. И наистина, виждате как се развива област Пловдив, има нужда от нови количества вода. Нека да си остане алтернативно, сондите нека да си останат – помпите алтернативен източник, но някои от тях вече са в регулация, в строителни граници на Пловдив, така че това е бъдещето. Ние не можем да избегнем, знаете, питейната вода е  с приоритет пред всичко друго.

Радио Пловдив: Да ви попитам за евентуална цена. Много цифри са цитирани през годините назад, но във всички случаи става дума за стотици милиони левове.

Здравко Димитров: Няма да е стотици милиони левове, но няма  и да е евтин проектът. Но при всички случаи, пак казвам, няма да е евтин проектът, но важното е, че водата ще идва по гравитачен път, няма да има помпи, ще бъде по-чиста. Водата е с по-добри качества, докато от сондите е точно обратното.

Откъде ще се търси финансиране?

Здравко Димитров: Публично-частно партньорство, има варианти, има запитвания, и за нас е важно, сондирали сме мнения по този проект, така че съм спокоен за този проект и мисля, че наистина го заслужаваме, област Пловдив – пловдивчани заслужават да пият по-чиста вода.

Вижте, да отворим една скоба, римляните са докарали от Родопите вода – преди колко века, ние тук не можем да се справим с един проект – сега има машини, имаме технологии, така че оправдание няма в тази посока, не трябва да има.

Този проект, цялата тази каскада, водохващания, тръбни пътища ще минат през територията на много общини, на много селища очаквате ли да има съпротива или пък някакви пречки?

Здравко Димитров: Каква съпротива? Нали го правим за хората. Нито навлизаме в частни терени, има много мъничко. Тук става въпрос за питейна вода. Тук нямаме право въобще да правим политики и т. н., аз не виждам кой нормален човек ще излезе и ще каже не, не искаме чиста питейна вода.

Радио Пловдив: Във вашите представи докога във времето се простира този проект като реализация?

Здравко Димитров: Мисля, че до 2023 – 2024 г.  може да стане факт.  и трябва да го направим дотогава. Да, доста хора не вярваха и за Асеновград, че ще стартира, че го бутаме и него от доста години. Ето го, факт е, тази година ще имаме хубав път до Асеновград, скоростен път.

Да пием студена вода без ирония. Това да ви пожелая.

Здравко Димитров: Без ирония, не само студена, а и чиста. Това е проект, който години наред ще обслужва областта и град Пловдив.

Снимка

В коментар на рестартирането на проекта кметът на Кричим Атанас Калчев обяви, че общината стои зад проекта и ще го подкрепя, стига да не се стига до безумията на предишните проектанти, които се имали намерение да прокарат тръби през центъра на града и да събарят обществени и частни сгради.

Чуйте и двете интервюта по темата в прекачените файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33