Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

110 сгради в район "Централен" ще се ремонтират със средства от ЕС

42 са къщите паметници на културата, за които НИНКН ще даде становище

| обновено на 05.05.18 в 17:18

Георги Стаменов, кмет на район Централен съобщи, че през изминалата година са успели да подготвят документите на 110 сдружения на собственците, това са както къщи, в охранителни зони към НИНКН, така и такива които са единични паметници на културата, и малки блокчета.

По ОПРР се дава възможност в сгради, които има поне четири самостоятелни обекта /апартамента/ да могат да кандидатстват и да се ремонтират със средства от ЕС. 

В програма "Точно днес" на 5 май разговор с кмета на район "Централен" Георги Стаменов. Той обяснява как къщите - паметници на културата в най-стария квартал на Пловдив да бъдат реновирани със средства по ОП "Региони в растеж"

Това се чака да стане в средата на 2019 година, когато градът ни ще  бъде Европейска столица на културата. 

Кметът на района каза още, че 17 млн. лева са отделени за реновирането и санирането на тези сгради.

Тук не се говори обаче да се сложи един стиропор и да се монтира дограма, а става въпрос за кардинална и сериозна намеса, особено за сградите, които са паметници на културата. Ще има и проекти, които са съгласувани за всяка сграда с НИНКН, обясни още Стаменов. Той уточни, че дори когато дограмата на определени сгради е с дърворезба, тя ще бъде възстановена по оригиналния вид. 

Целта е красотата на тези сгради да бъде експонирана и да достигне до повече хора, ремонтираме сгради по Главната улица, ул. "Райко Даскалов", "Христо Г.Данов", "Отец Паисий", както и по ул. "Иван Вазов" и в Капана и преките улички в самия център на Пловдив, описа кметът на "Централен". 

Документите са събирани от собствениците до края на месец април. От тази дата те са вече в голяма община, за да се администрират по съответния ред на програмата. Тази година ще преминат и първите процедури за тези сгради с обследване, от които ще има предписания на фирмите, след това ще е изборът на изпълнител и проектиране, защото ще има задължително съгласуване с НИНКН и последващи сторителни разрешителни, поясни още той. 

От тези 110 сгради - 42 сгради попадат в специфичен режим на защитени паметници на културата, това са сгради в самия център на Пловдив. Очаква се в началото на 2019-та или до средата на идната година да започнат ремонтите. 

През 2018 година - до края на май се довършват няколко сгради по ОПРР на ул. "Христо Г. Данов", бул. "Източен", ул. "Генерал Данаил Николаев" зад киното. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33