Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пловдив направи поредна стъпка за обединяване на образование, наука и бизнес

| обновено на 08.05.18 в 15:15

Кметът на Пловдив Иван Тотев и председателят на БАН академик Юлиан Ревалски  подписаха меморандум за сътрудничество между общината и Българската академия на науките. В документа е застъпено и участието на Тракия икономическа зона. 

Това стана в началото на форума „Индустрията в Пловдивския регион, базирана на наука, иновации и образование“. Сред дискутираните теми са освен местната индустрия, базирана на наука, иновации и образование, и перспективите пред Тракия икономическа зона, инвестициите в региона и възможностите за изграждане на Регионален научен център в Пловдив по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

„Благодарение на професионалните гимназии, 9 университета и над 40 000 студенти науката отдавна се включиха в местната икономика на Пловдив. Много е важно да надграждаме постигнатото чрез внедряване на научния потенциал и така да дадем още едно конкурентно предимство на нашия регион на международно ниво за привличане на инвестиции“, заяви при подписването на меморандума кметът Иван Тотев.

В изграждането на бъдещите центрове за върхови постижения и за компетентност основният акцент пада върху връзката с бизнеса“, подчерта председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Той допълни, че Пловдив от години полага системни усилия за развитие на икономиката, информационните и съвременните технологии в посока, която е от полза за всички. 

„От съществено значение е спойката между образование, наука и бизнес, която се опитваме да създадем от години“, каза акад. Ревалски. 


Още от категорията

Шофьорка помете колоездач в поройния дъжд

Млад велосипедист пострада тежко в дъждовния трафик, след като бе блъснат от кола на  бул. „Васил Априлов“.  19-годишният младеж  с колело изскочил внезапно пред лек автомобил „Тойота“, управляван от 41- годишна пловдивчанка.  Тя занесла в хлъзгавия участък, не успяла да спре на време и ударила момчето.  Медицински екип е прегледал и отнесъл..

публикувано на 13.04.21 в 18:02

"Кауза Пловдив" поиска смяна на Вр.Ид на Онкото д-р Фотев

Да бъде сменен временно изпълняващият длъжността управител на КОЦ-Пловдив д-р Пламен Фотев, предлагат в извънреден порядък съветниците от  "Кауза Пловдив" на заседанието на Пловдивския ОбС на 16 април. Аргумент за поисканата смяна е лошото управление  на лечебното заведение и забавените процедури за доставка на необходимата апаратура. По..

публикувано на 13.04.21 в 16:28

Шефът на "Трафик - секюрити" задържан за наркотици, той отрича

Районна прокуратура - Пловдив е  образувала бързо производство срещу собственика на компанията за охранителна дейност „Трафик – Секюрити“ Александър Апостолов,  за употреба и притежание на наркотични вещества.    Известният бизнесмен е бил задържан вчера (12.04.2021-понеделник)  при полицейска проверка в рамките на акцията за контрол на..

обновено на 13.04.21 в 15:52

Полиция и прокуратура проверяват траурни агенции в Пловдив

Извършва се проверка  за дейността на погребалните агенции в Пловдив, тя е под надзора на районната прокуратура, с участието на различни институции.  Това съобщи директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Йордан Рогачев. Проверката обхваща близо 20 траурни агенции, а сред поводите за провеждането на акцията са и завишените цени на..

обновено на 13.04.21 в 15:23

Общината спечели окончателно дело срещу Байрам Солак

С окончателно решение на ВАС Община Пловдив спечели делото, заведено от бизнесмена Байрам Солак срещу градската управа, за казуса със старата тоалетна в парка зад хот. „Санкт Петербург“.   Повод за поредицата дела бе т.нар. „мълчалив отказ“ на кмета на Пловдив да разпореди премахването на  запуснатата тоалетна в парка, за което настояваше Байрам..

обновено на 13.04.21 в 14:00