Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПУ включи в бакалавърските си програми професии на бъдещето

| обновено на 09.05.18 в 15:26

Гражданското образование, културното наследство, чуждите езици и архивистиката са включени в най-новите университетски специалности, в които ще се обучават студентите от т.нар. професии на бъдещето.  Те бяха представени по време на кръгла маса, организирана от Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Сред новите бакалавърски програми са “Английски език и културно наследство“, „География, технологии и предприемачество“, „Гражданско образование и биология“, „Гражданско образование и чужд език“, „Документалистика и архивистика“ и „История и чужд език“.

В дискусията взеха участие университетски преподаватели, експерти от Регионалното управление на образованието, както и представители на Общински институт „Старинен Пловдив“ и Регионален държавен архив - Пловдив.

Още в началото на форума ректорът на Пловдивския университет проф. Запрян Козлуджов  отбеляза, че хуманитарните, обществени и социални науки се намират в особено състояние, а бизнесът трябва да е наясно какво точно иска от кадрите, завършили висше  образование.  Началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова посочи, че младите кадри не познават добре нормативната база и в тази връзка обеща да изготвят опростени модули на Закона за училищното образование, които да бъдат включени в учебните програми на ВУЗ-а. 

Новата бакалавърска програма „Английски език и културно наследство“ е създадена след консултации с Общински институт „Старинен Пловдив“ за необходимостта им от кадри, които не просто владеят чужд език, но имат и солидни познания за историята и културата.  По подобен начин е структурирана и бакалавърската програма „История и чужд език“, която дава възможност за избор на един от общо 14 чужди езика. Гражданското образование съчетава науките за живота, човека и обществото.  С подкрепата на Регионален държавен архив – Пловдив пък  е създадена бакалавърската програма „Документалистика и архивистика“. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39