Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Качественото розово масло има качествена цена

С ниски изкупни цени започна розоберът в Карловско. В началото на седмицата в Пловдивска област започна розоберът. Фирмите изкупуват за 2 – 2,50 лв 1 килограм набран цвят, която не може да покрие разходите ни, обясни пред Радио Пловдив Богдан Богданов, който заедно със семейството си обработва розови градини край карловското село Певците. 


По думите му, изкупната цена трябва да е поне 3,20 – 3,50 лв/кг, за да се покрият разходите на стопаните и да останат средства за инвестиции.

Розоберачите получават по 80 стотинки за килограм набран цвят. Проблем остава осигуряването на достатъчно работници, които да оберат нацъфтелите рози до обяд, за да се спази технологията на прибиране и варене на розовия цвят.

Метеорологичните условия засега – редуването на дъждове и слънце, предполагат добра реколта, каза още розопроизводителят.

Гергана Андреева – изпълнителен директор на Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика потвърди, че се очаква много добра реколта. Над 40 хиляди декара са розовите насаждения, които са в много добро състояние, а над 50 работещи  дестилерии са в готовност да произведат качествено розово масло.

Тя не се съгласи с твърдението за ниска изкупна цена. Себестойността на розовия цвят се определя от преработвателя, който съобразно рандемана, трябва да го вложи в производството на розово масло. Всеки по веригата има право на мнение, но себестойността трябва да е такава, че да има кой да го купи. В противен случай розовото масло няма да бъде реализирано. На работната ръка се дава толкова, колкото е договорено. Освен това стопанисването на розовите градини не е лишено от възможността да бъде субсидирано от МЗХ. За целта обаче земеделските производители трябва да са регистрирани като земеделски производители. Факт е, че една част от розопроизводителите нямат регистрации. Тя добави, че преработвателите имат договори със земеделските стопани и целогодишно ги подпомагат. Изсветляването на сектора ще помогне за добрия бизнес, освен това закупуването на розов цвят без документи няма да се допуска. 

Андреева обясни, че е некоректно да се твърди, че има залежало розово масло, защото то има вечна годност. Налични количества розово масло от предишни реколти има, но то не е с добро качество и затова не е потърсено от преработвателите. Външните клиенти очакват тазгодишната реколта с нетърпение. Традиционно българско розово масло се реализира в Западна Европа, Великобритания, Далечния изток, Нова Зеландия. 

Саудитска Арабия, Катар са интересни пазари, наблюдава се и завишено търсене като там розовото масло се използва и в ХВП и като  хранителни добавки. Качественото розово масло има качествена цена. Килограм розово масло струва между 10 и 12 хиляди евро, а ако е биологично и сертифицирано е много по- високо. По това може да се съди дали едно масло е истинско. Затова е сигнализарана и агенция „Митници“. Ако се получи пратка с нереално ниска цена, то това не е розово масло.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55