Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Качественото розово масло има качествена цена

С ниски изкупни цени започна розоберът в Карловско. В началото на седмицата в Пловдивска област започна розоберът. Фирмите изкупуват за 2 – 2,50 лв 1 килограм набран цвят, която не може да покрие разходите ни, обясни пред Радио Пловдив Богдан Богданов, който заедно със семейството си обработва розови градини край карловското село Певците. 


По думите му, изкупната цена трябва да е поне 3,20 – 3,50 лв/кг, за да се покрият разходите на стопаните и да останат средства за инвестиции.

Розоберачите получават по 80 стотинки за килограм набран цвят. Проблем остава осигуряването на достатъчно работници, които да оберат нацъфтелите рози до обяд, за да се спази технологията на прибиране и варене на розовия цвят.

Метеорологичните условия засега – редуването на дъждове и слънце, предполагат добра реколта, каза още розопроизводителят.

Гергана Андреева – изпълнителен директор на Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика потвърди, че се очаква много добра реколта. Над 40 хиляди декара са розовите насаждения, които са в много добро състояние, а над 50 работещи  дестилерии са в готовност да произведат качествено розово масло.

Тя не се съгласи с твърдението за ниска изкупна цена. Себестойността на розовия цвят се определя от преработвателя, който съобразно рандемана, трябва да го вложи в производството на розово масло. Всеки по веригата има право на мнение, но себестойността трябва да е такава, че да има кой да го купи. В противен случай розовото масло няма да бъде реализирано. На работната ръка се дава толкова, колкото е договорено. Освен това стопанисването на розовите градини не е лишено от възможността да бъде субсидирано от МЗХ. За целта обаче земеделските производители трябва да са регистрирани като земеделски производители. Факт е, че една част от розопроизводителите нямат регистрации. Тя добави, че преработвателите имат договори със земеделските стопани и целогодишно ги подпомагат. Изсветляването на сектора ще помогне за добрия бизнес, освен това закупуването на розов цвят без документи няма да се допуска. 

Андреева обясни, че е некоректно да се твърди, че има залежало розово масло, защото то има вечна годност. Налични количества розово масло от предишни реколти има, но то не е с добро качество и затова не е потърсено от преработвателите. Външните клиенти очакват тазгодишната реколта с нетърпение. Традиционно българско розово масло се реализира в Западна Европа, Великобритания, Далечния изток, Нова Зеландия. 

Саудитска Арабия, Катар са интересни пазари, наблюдава се и завишено търсене като там розовото масло се използва и в ХВП и като  хранителни добавки. Качественото розово масло има качествена цена. Килограм розово масло струва между 10 и 12 хиляди евро, а ако е биологично и сертифицирано е много по- високо. По това може да се съди дали едно масло е истинско. Затова е сигнализарана и агенция „Митници“. Ако се получи пратка с нереално ниска цена, то това не е розово масло.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17