Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи и македонци трябва да живеем заедно в Европа

Министърът на културата на Република Македония Роберт Алагьозовски, който е на тридневно посещение в Пловдив, бе гост на следобедното предаване на Радио Пловдив "Ден след ден".  Алагьозовски е писател, есеист, критик и преводач.

Като представител на опозицията в предишните години и сега като министър в кабинета на Зоран Заев, той е сред противниците и  деконструкторите на мегаломанския проект "Скопие - 2014",  който засипа македонската столица със статуи и паметници.  

Скопие 2014 е кич, евтин филм от Холивуд. Негативните последици от този проект са големи, не само заради историческите неистини и деленето на хората. Това беше един корупционен проект, в който са вложени много милиони, а е строено некачествено. Парите са взети от бюджета, нарушени са много закони, много тежък проблем. За демонтажът ще се необходими нови средства, спиране на движението, което създава конфликти в обществото и затова решаваме проблема внимателно и деликатно.

Роберт Алагьозовски е за втори път в Пловдив. Предишното му посещение е било преди 20 години. Впечатлен е от развитието на града, от грижата за опазване на културно - историческото наследство и обновяването на старите сгради. Сподели, че разстоянието между Скопие и Пловдив не е повече, отколкото до Солун и Белград, но липсата на инфраструктура и информация в Македония за втория по големина град в България, пречат на обмена на туристи.

 Ако се изгради Коридор номер 8 пътят между Пловдив и Скопие ще се скъси. Вярвам, че Пловдив и този край могат да станат привлекателни и за македонските граждани. Предстои Пловдив да се побратими с Охрид и Куманово. Така ще се поощри туризма и Пловдив ще стане привлекателен за македонските туристи. 

Министър Алагьозовски определи двустранните отношения като  изключително позитивни. Договорът за приятелство е една рамка за развитие на отношенията и успех на дипломатите. Дава се перспектива за един европейски диалог. Според него културните и образователни институти, както и културно – историческото наследство трябва да се освободят от идеологиите и от партизирането им.

Той заяви, че сформирането на историческите екипи, които ще направят преглед на общото ни минало не е забавено. Нека учените по спорните за двете страни въпроси намерят рамката, с това няма да бъде открита топлата вода. Подобен учебник беше създаден преди години между Германия и Франция. Квазиисториците винаги ще имат свои групи, такава е демокрацията. Но държавната политика не трябва да бъде конфликтна и не бива да асистира при създаването на конфликти.

Да се твърди, че Кирил и Методий са македонци или Цар Самуил е българин е стесняване на историческата истина. По- важното е тяхното значение. Кирил и Методий се честват не само в двете страни, но в Чехия, Словакия, Полша, защото тяхното значение е огромно. Политическата ни енергия трябва да бъде вложена в усилията да живеем заедно в Европа.

Македонското ръководство се надява въпросът с името на бившата югорепублика да се реши скоро. Текат много интензивни преговори, освен това предстои среща на Ципрас и Заев в София след седмица.  Ние искаме да се сложи точка на този спор и да се отвори вратата за членството на Македония в ЕС.

Цялото интервю с министъра на културата на Македония Роберт Алагьозовски чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18