Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравеопазването е механизъм, в който всеки има свое място

Ние сме около 150 човека от Пловдивската регионална колегия, а в София очакваме да се включи и групата от Карлово, която е също към нашата колегия. Надявам се да се представим добре и мирно, но и нас да ни чуят, подчерта Теа Цировска – председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи - Пловдив. 

Тя подчерта, че сред основните натрупани във времето проблеми, е недооценяването на труда на сестрите.

Ние имаме изисквания по закон за много висока квалификация следдипломно обучение. Всички вече сме с висше образование, но възнагражденията, които получаваме, са с разлика около 40-50 лв. от минималната работна заплата.  За нас е обидно това, защото по този начин държавата ни показва, че нито ни уважава, нито  ни има за хора, които носят на плещите си такава голяма система, каквато е здравеопазването. Исканията ни не са политически, здравето за нас няма цвят, то е за всички.

Днес ще заявим, че не искаме повече да работим на две-три места, искаме държавата да ни покаже, че ни уважава, като ни осигури достойни условия на труд и заплащане, за да няма такова изтичане на квалифицирани кадри в чужбина. Превърнахме се в инкубатор за  специалисти, които работят за дребни стотинки и  отиват в други държави.

 Искаме да живеем с нашите семейства, не искаме да напускаме държавата, защото ако сега не работим на две и на три места, и така да крепим системата, голяма част от лечебните заведения ще бъдат закрити.

Цировска подчерта , че в България няма стандарти за това  колко специалисти по здравни грижи са необходими на всяко заведение.  Протестиращите настояват  за  създаване на категорични стандарти и критерии за работата им.

В момента недостигът на средни медицински кадри е осезателен. У нас има  около 25 000  медицински сестри в страната, а реалната ни нужда е от около 50 000. Цифрите са красноречиви.

Искаме да променим начина на мислене на държавата, защото,  ако тя промени отношението си към нас, всички в  нея ще променят отношението си към нашето съсловие. Затова протестът ни е адресиран към всички партии. Той не е политически. Ако няма разбиране в политическата класа за проблемите на съсловието и изобщо към системата на здравеопазване, няма да постигнем нищо.

Системата на здравеопазването е сложен механизъм, в която всяка една професия има своето място. Ако едно болтче се развали, цялата система рухва и този голям апарат спира да функционира нормално.

 Чуйте повече от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57