Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работниците трябва по някакъв начин да участват в управлението на фирмите

Неизплащането на заплатите е проблем на обществото

Специализиран трудов съд ще решава трудовите конфликти за 3 - 4 месеца, а не за години

Наред с ниските доходи и неудовлетворителните условия на труд в някои предприятия, неизплащането на заплатите и неизплащането им в пълен размер са сред най - големите въпроси, които стоят за решаване пред институциите и обществото ни като цяло.

Това заяви пред Радио Пловдив конфедералният секретар на КТ "Подкрепа" Александър Загоров, оглавяващ отдел “Социална политика”.

По думите му, проблемът не е само на политиката, на съдебната система или на контролните органи. Проблемът е обществен

Това граничи и с лъжата, и с изнудването, и с измамата - много лоши обществени проявления. Така Загоров окачестви поведението на онези работодатели, които не изплащат заплатите на работниците си. 

По думите му, у нас сме стигнали дотам, че да считаме нормалното за идеално - работиш, получаваш за това възнаграждение редовно и с времето заплатата ти расте. 

Едно много хубаво, нормално поведение на държавата нарече Александър Загоров инициативата за създаване на Фонда за гарантиране на вземанията на работниците и служителите при несъстоятелност. 

Синдикалистът подчерта обаче, че Фондът е създаден за екстремални случаи. Според него, големият проблем са работодатели, които просто напускат държавата и не могат да бъдат намерени.

Според Александър Загоров, големият резултат би бил другаде - работниците да имат някакво участие в управлението - чрез социалния диалог, чрез колективните трудови договори, чрез получаването на повече и навременна информация, чрез прецизиране на законовите възможности да стачкуват.

Местната власт фаворизира инвеститорите и прави много често това за сметка на работниците, а това не бива да е така!, отбеляза Загоров.

Той припомни, че от синдикатите много пъти са предлагали да има специализиран трудов съд и той да решава трудовите конфликти не за три - четири години, а за три - четири месеца. 

И още - когато работодателят изплаща само 60 % от възнагражденията на работниците, той всъщност нарушава закона. А законът понякога работи така, че да провокира нарушения. За жалост, Конституционният съд не посмя да се произнесе срещу работодателите, коментира Загоров.

Той изрази скептицизъм за възможността на Инспекцията по труда да се запознае и справи с всички случаи на подобни нарушения от работодатели, тъй като в инспекцията работят много малък брой хора.

Снимка

Александър Загоров описа много ясно ефекта от новото законодателство така:

Преди приемането новото законодателство, свързано с възможността на работниците да получат неизплатените си заплати, бяхме идентифицирали около 250 фирми, които не изплащаха заплатите на работниците си. Имаше и сигнали, че това нещо ще се задълбочава.

Когато нещата напреднаха и се видя, че законът ще бъде приет, от тях останаха около 110 фирми, а останалите предпочетоха да си изплащат редовно към работниците всички задължения.  

От тези 110 фирми 16 са в съда, 14 все още се проверяват и 6 са в преписка т. е. ще влязат скоро в съда. 

А над 70 фирми си платиха на хората отново. И какво остана? Че от 250 фирми, когато законът започна да става по - тежък и се зададоха санкции към работодателя, всъщност едни 30 - 35 фирми останаха. А останалите до 250 успяха да си изплатят заплатите на работниците. 

Изглежда, че недобросъвестните са много. А тези, които наистина са обективно затруднени, са всъщност тези 16 + 4 + 6 или 36 фирми от 250 изначално. 

Цялото интервю на Емил Костов с Александър Загоров чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Георги Влайков от Аварийно спасяване- Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече потушените пожари, за да помагат на място с..

публикувано на 19.07.24 в 09:08

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02