Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспекцията проверява всеки сигнал за неплатени заплати

Новите правила за гарантиране вземанията на работниците при несъстоятелност дават  право  на   Инспекцията по труда да  да стартира процедура по несъстоятелност за  фирма, която не е изплащала заплатите на поне една трета от своите служители за период от два месеца. 

В интервю за Радио Пловдив директорът на инспекцията в Пловдив  Атанас Чернаев коментира как на практика ще се прилагат промените в законодателството. 

По думите му в последните няколко години броят на предприятията, които имат проблеми свързани с изплащането на трудови възнаграждения намаляват значително. 

Ако през 2013 са били над 350 тези предприятия, които в рамките на една година сме констатирали подобни нарушения,за миналата година са по малко от 50 в. От началото на година в 11 предприя имаме констатирани случаи,  в които  трудовите възнаграждения не са изплатени , като в  преобладаващата час от тях  след даване на  предприсания това се случава. И ако  сумите  преди години, пет години назада се връщаме, бяха от порядъка на няколко десетки милиона на година, то миналата година  са по-малко от 2 милиона забавените възнаграждения, които сме констатирали и почти толкова са изплатени. От началото на година цифрите са - 255 хиляди лева са  забавените възнаграждения, за същия период е установено изплащане на 204 хиляди лева задължения, обясни Чернаев

Той допълни, че въпреки това все още  има няколко предприятия, на които  са изпратени документи за започване на процедура по несъстоятелност.

Извършват се проверки във всички случаи, когато има сигнал за неизплащане на заплати. Ако има таково нарушения се дават предписания, след това се търси административно наказание.Процедурата стартира когато на повече от една трета от работниците,  за повече от два месеца има забавяне на заплата. След 2014 значително по-малко са сигналите за неизплащане на заплати, коментира директорът на трудовата инспекция.

В инспекцията в Пловдив работят достатъчно хора за да се осъществява контрол.

В момента най-големите суми за неизплатени заплати са при фирми, занимаващи се с  търговия, строителство, транспорт, защото в тези сектори са й най-големите предприятия.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

обновено на 24.04.24 в 11:49
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49