Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Идва седмицата на матурите, от РУО - Пловдив са готови с организацията

Всички училища в Пловдив и областта са в пълна готовност за провеждане на Държавните зрелостни изпити и на малките матури след 7 клас през следващата седмица. Това съобщиха от Регионалното управление по образование по повод подготовката за провеждане на годишните изпити.

5 374 седмокласници ще се явяват на български език и литература на 21 май и на 23 май по математика. Тестовете ще се проведат в 141 училища в Пловдив и общините от областта. Учениците ще кандидатстват за 93 профилирани и 130 професионални паралелки.

За първи път тази година ще има 8 професионални паралелки с първа степен на средно образование до 10 клас. Това обучение се провежда в т.нар. обединини училища – тези в селата Дълго поле,Красново, Калековец и ОУ„ Йордан Йовков“ в Пловдив.

За 12 клас заявления за първата матура на 21 май по БЕЛ са подали 4 958 зрелостници. За втората матура ще се явят 5 000 дванадесетокласници, от тях 1 012 са със степен професионална квалификация.

За втората задължителна матура най-много са желаещите да пишат по английски език, следвани от тези с изпит по биология и география. 


Още от категорията

Отличиха пловдивски учители с приза "Учител на годината"

Педагози от ОУ „Гео Милев“ в Пловдив получиха 3 отличия от националния конкурс на Синдиката на българските учители „Учител на годината“ в навечерието на 24 май. Анелия Кирова, която от 8 години ръководи успешно школото, получи специална награда „Директор на годината“ от председателя на СБУ д-р Янка Такева. Сред удостоените с приз в същата..

публикувано на 15.05.21 в 16:23

В Батак честват 145-та годишнина от Априлското въстание

В Батак започнаха проявите, посветени на 145-та годишнина от избухването на Априлското въстание.  По обяд участниците в литийно шествие се поклониха пред паметните места от Април 1876 г. В 15.00 ч. бяха наградени победителите от националния конкурс „От Батак съм, чичо“. От 16.00 часа е началото на възстановката, посветена на подготовката и..

публикувано на 15.05.21 в 15:40

ЦИК решава кой ще оглави РИК в Пловдивска област и в Пазарджик

Районната избирателна комисия за Пловдив-град ще бъде председателствана от Спас Шуманов от ГЕРБ/СДС, стана ясно след консултациите между парламентарно представените политически сили и временно изпълняващия длъжността областен управител Петър Петров.  Спас Шуманов е бивш изпълнителен директор на Летище Пловдив и понастоящем е член на Борда на..

обновено на 15.05.21 в 14:50

Над 100 доброволци чистиха Сахат тепе, изнесоха тонове отпадъци

Над 100 доброволци и повече от 50 души административен персонал и работници от "Градини и паркове" се включиха в днешното почистване на Дановия хълм. Акцията е съвместна между Община Пловдив, район "Централен", "БГ Бъди активен", други сдружения и фирми.  "Благодарни сме на всички хора, които активно помагат за опазването и развитието на..

обновено на 15.05.21 в 14:22
Фратьо Куртев

Спешен ремонт спасява сопотската болница

От спешен оздравителен ремонт се нуждае сопотската болница за долекуване “Иван Раев“, установи Временната комисия към Общинския съвет, създадена да проучи и анализира състоянието на местната болница. Петчленната комисия излезе с подробен доклад относно финансите, управлението и състоянието на материално-техническата база. Препоръчва се..

публикувано на 15.05.21 в 11:05