Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител Здравко Димитров: Европа си е Европа, ние сме българи, трябва да си защитим българското!

200 ТИР-а паркираха протестно на Асеновградско шосе

Пловдивският митрополит Николай подкрепи с благослов справедливите искания на превозвачите

| обновено на 17.05.18 в 17:03
22
Снимка: Антоанета Петричанска, Радио Пловдив

Ще се борим до край, спрем ли дотук, губим. Крайна мярка е, но сме готови да протестираме и в Брюксел. Това обявиха протестиращи превозвачи от Пловдив, които са част от националния протест на превозвачите срещу т. нар. „пакет мобилност“, предложен от Европейската комисия. 

Протестът се подкрепя от всичките 1500 регистрирани в Пловдивска област транспортни фирми. 
На Спасовден българските превозвачи окачиха на камионите си националния ни флаг, а посланията си към Европа и президента Макрон отправиха чрез транспаранти с надписи: 

ЕС, не убивай транспорта в България!“

„Макрон = дискриминация!“

„Транспортен пакет 1 и 2 = exit!“, 

"Не на дискриминацията в ЕС!!!".

Близо 200 ТИР-а се наредиха в колона на пътя Пловдив – Асеновград, в отсечката от село Крумово към Пловдив. Те са спрени в платното, което се ремонтира, и не пречат на натоварения трафик по маршрута. Други около 100 камиона на пловдивски превозвач са в столицата за участие в националния протест.

Областният управител Здравко Димитров и шефът на Областната дирекция на полицията Атанас Илков провериха на място създадената организация на движението.

Европа си е Европа, ние сме българи, трябва да си защитим българското. Това заяви пловдивският областен управител и посочи, че превозвачите не се натрапват, но искат и да бъдат видени и чути. Затова избрахме Асеновградско шосе, където минават по 30 000 коли на ден, коментира Здравко Димитров.

Пловдивските превозвачи посочиха още, че предлаганите от Европа мерки са рестрикции срещу българските превозвачи, които ще са фатални както за бранша, така и за икономиката ни. Транспортният бранш осигурява близо 17 % от бюджета на държавата, посочиха превозвачите. 

Този „мобилен пакет“ не защитава превозвачите. Целта им е да вземат българските шофьори и те да отидат да работят във френски и немски фирми, коментира Петко Ангелов.

Протестът на пътя Пловдив – Асеновград продължава до 14 часа. 

На място за кратко по обед пристигна и Пловдивският митрополит Николай. Той посочи, че днес е великият празник на Христовото Възнесение Спасовден, празник е и на всички шофьори. По думите на владикта тяхната професия никак не е лека, свързана е с много рискове и натоварване. Затова дядо Николай определи като свещен дълг да се помолим за тези хора Бог да ги дари с ангел пазител, верен покровител и наставник по пътищата на техните добри и богоугодни дела.

Митрополит Николай отбеляза, че Българската православна църква всякога е била и ще бъде стълб и крепило на истината, на доброто, на справедливото. 

Именно затова счетох, че мой свещен дълг е справедливите искания на превозвачите да подкрепим с благослов: Бог да благослови онова, което е добро и полезно за народа ни, за всички, които се трудят справедливо, честно, почтено да се осъществи и увенчае с благословен от Бога успех. Честит Спасовден!, благослови дядо Николай.

Превозвачите заявиха готовност да се борят до край. Като крайна мярка не изключват да стигнат и до протест в Брюксел.

Представители на транспортния бранш от Смолянска област също се включиха в Националното шествие на българските превозвачи. Мирният протест се проведе в района на Митническото бюро, където бяха паркирани камиони на транспортни фирми. 

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево. Днес ще бъде направен последен обход на площта на огъня и екипите ще бъдат изтеглени, като на място ще останат само дежурни, съобщи директорът на Пожарната в Пловдив старши комисар Васил Димов.  В същото време снощи е пламнал огън на билото на Беклемето. Фронтът му не е голям, но е във..

публикувано на 19.07.24 в 08:42

Потушен е пожарът в Априлци

Пожарът край пазарджишкото село Априлци е потушен. Огънят тръгна в късния следобед вчера от покрайнините на селото и бързо навлезе в горския масив. В гасенето се включиха противопожарни екипи от Пазарджик, Панагюрище и Пловдив.  Борбата с огъня е продължила до 2 часа тази сутрин. Общата му площ е 2 300 декара, като 1300 от тях са горска площ, а другите..

публикувано на 19.07.24 в 07:02

Пожарът край Априлци е ограничен

Ограничен е пожарът край панагюрското село Априлци. Няма опасност за селото. По-рано през деня там се запалиха горски масив и сухи треви около него. В гасенето се включиха всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки.  За гасенето се..

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51