Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Розопроизводителите ще бъдат компенсирани заради ниските изкупни цени

Розопроизводители от Карловско блокираха за повече от три часа пътя Пловдив- Карлово в района на град Баня. 

Те изсипаха розов цвят на трасето , недоволни от ниските изкупни цени и поискаха спешна намеса на държавата. С тях разговаря министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. В Карлово той се срещна и с кметове от региона и с представители на някои от организациите в бранша.

Малко след 9 часа , когато пътят беше блокиран и се образуваха километрични колони от автомобили, министър Порожанов чу на път за Карлово исканията на протестиращите. 

Пътят Пловдив-Карлово бе освободен в 13 ч. - съобщават от МВР.

Държавата не може да регулира изкупните цени, каза по късно Румен Порожанов на срещата в Община Карлово и предложи утре в 11 часа в министерството протестиращите да дойдат , за да се срещнат с представители на дестилериите, за да се стигне до обща позиция как ще продължи кампанията в оставащите 4 седмици, ще се говори и за нов закон за бранша 

Министърът се ангажира и с по-строг контрол на преработвателите, защото през последните години има сигнали , че качеството на розовото масло се е компрометирало, заради влаганата чужда суровина, трябва и производителите, които нямат договори да излязат на светло. Румен Порожанов обясни всичко това и на протестиращите на пътя Пловидв – Карлово и след като прие поканата да посети розовите масиви със залежаваща продукция блокадата беше вдигната.

Розопроизводители от Брацигово, Стрелча и Бяга блокираха за един час главния път Пещера - Пловдив. Заради протеста беше въведен обходен маршрут.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 13:42

Пазарджик наследи още близо 6 млн. лв. дълг от екипа на Тодор Попов

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 милиона лева  неустойка заради закъснели плащания към фирмите, които рециклират отпадъците на общината.  Неизгоден договор, сключен от предишния кметски екип със срок до края на 2025-та година, задължава общината да плаща по 115 хиляди лева за всеки просрочен ден на плащанията. В същото време, по..

публикувано на 13.07.24 в 13:40

Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря

Община Хисаря се нуждае спешно от доброволци, които да помагат на пожарникарите за гасенето на пожара в района на кв. Миромир.  Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите Тази сутрин е решителната фаза за гасенето на огнената стихия, затова е необходимо в гасенето да се включат колкото може повече хора. Това..

обновено на 13.07.24 в 13:18

„Хоро при извора“ във Велинград

Велинград е домакин на двудневен фестивал „Хоро при извора“, в който ще се включат над 700 танцьори от всички краища на България и състави от Босна и Херцеговина.  Това е 11-то издание на фестивала, който по традиция ще започне с дефиле на танцовите групи от парк „Вельова баня” до площад „Н. Гяуров” в центъра на Велинград. Там ще е официалното..

публикувано на 13.07.24 в 09:21

В Средна гора остана един, но мащабен пожар между Михилци и Хисаря

Сложна остава обстановката в Средна гора, където вчера горяха четири пожара в района на Хисаря и близки села.  Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря Две от огнищата вече са потушени, но другите две са се обединили в един пожар, който обхваща голяма площ между село Михилци и Хисаря. Това съобщи пред Радио..

обновено на 13.07.24 в 09:10