Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мълчанието в посока на политическите процеси София - Москва винаги са завършвали неудачно за София и за България като цяло

Рестартът на АЕЦ "Белене" с микс от компании, включващи Русия

Европа вече трябва да гони Русия, политиката вече е основен сегмент в геоенергетиката

Мълчанието в посока на политическите процеси София - Москва винаги са завършвали неудачно за София, и за българската държава като цяло

Това коментира пред Радио Пловдив проф. Нина Дюлгерова, експерт по международни отношения. Тя оцени като позитивен знак посещението на българския президент Румен Радев в Русия. 

Когато се отваря вратата на двустранния диалог, тогава вече може да се каже, че ще се засили устойчивото присъствие и развитие на България в Черноморския регион.

Дюлгерова отбеляза, че една държава, за да се развива устойчиво и с предсказуема стабилност, трябва да бъде в добри отношения с всички свои съседи, особено с такъв като Руската федерация.

До края на месеца българският премиер Бойко Борисов ще посети Москва. А това, според Нина Дюлгерова, означава, че вече има задълбочаване на официалното присъствие на България в Русия.

Нина Дюлгерова смята, че може да се говори и за устойчива европейска линия в посока към РусияТова е видно в контекста България председател на ЕС и очакваното посещение на Борисов в Москва, както и от посещението на германския канцлер Ангела Меркел в Русия и предстоящото посещение там на френския президент Еманюел Макрон - двамата водещи европейски лидери.

Тя коментира и интервю на германския президент, в което той заявява, че Русия се отдръпва от Европа, което означава, че Европа вече трябва да гони Русия.

Проф. Нина Дюлгерова коментира и идеята за рестарт на големите енергийни проекта у нас с руско участие - АЕЦ "Белене" и директен газопровод Русия - България през Черно море "Южен поток", наречен от президента Радев "Български поток".

Това е хубавото на политическите решения, че те винаги са предпоследни, заяви Дюлгерова по повод политическото решение за замразяване на трите руски проекта у нас в края на 2011-та и през 2012-та година.

В енергийния 21-ви век не бива да се замразяват проекти, свързани не само с много мощен финансов поток, но и с изграждането на диверсификация на все още най - важните области в света газ - ядрена енергетика - нефт.

Затова Нина Дюлгерова е убедена, че Русия и Европа ще търсят реализация на голям брой енергийни проекти.

Тя посочи, че когато говорим, че "Български поток" може да замести "Южен поток", на практика става дума за диверсификация в посока Европа.

Решенията в тази посока зависят от това дали през 2019-та година ще бъде замразен транзитът през Украйна. Поне шест държави в Централна и Източна Европа имат енергийна зависимост от Русия, уточни Дюлгерова. 

Политиката категорично става основен сегмент в геоенергетиката, заяви проф. Нина Дюлгерова. Тя подчерта, че битката е за пазар и за територии и се води през призмата на енергийните зависимости.

Рестарт на АЕЦ "Белене" ще има, категорична е Нина Дюлгерова. Тя прогнозира, че участието няма да е само руско, както е било досега. Ще бъде микс от няколко компании и Русия ще присъства в този консорциум. 

АЕЦ "Белене" е нужна не само за България, но и за големите транснационални корпорации, за които България е терен за решаване на техните интереси, каза Дюлгерова.

Тя призова да използваме интересите на големите играчи, за да решим нашите национални интереси в краткосрочен и дългосрочен план.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Георги Влайков от Аварийно спасяване- Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече потушените пожари, за да помагат на място с..

публикувано на 19.07.24 в 09:08

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02