Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отварят "Черната кутия" за 12-и път

10 спектакъла от 9 държави ще участват в 12-то издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия". Те са селектирани между  600 заявки от целия свят, каза на пресконференция  Слава Младенова, артистичен директор на фестивала.  

Участниците от Англия, България, Израел, Италия, Корея, Малта, САЩ, Украйна и Чехия ще представят театрални постановки, съвременен танц, фърформанс и арт срещи.  

Фестивалът ще се проведе от 31 май до 6 юни в Пловдивския драматичен театър. Негова продукция  е и първото  представление от феста – „Наемателят“ от Матяж Зупанчич професор по литература в Любляна.  

Другото българско участие е на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства , които ще представят „Първи стъпки в пантомимата“.  Ще се проведе и творческа среща с театралния режисьор Дияна Добрева,  носител на отличия „Златна роза“ , „Аскеер“ и награда за режисура на фестивала в Авиньон.

Международната програма ще започне във втория ден на фестивала  с италианския спектакъл „Триптих на интимностат“. В танцовите вечери участва и украинката Алина Сокулска, която е международно признат джаз танцов артист, хореограф и  изпълнители, разработила собствен танцов език със swing,  blues, tap dans,, афро и латин. 

Лиор Лазаров от Израел в своя пърформанс сравнява реалността чрез физическо и духовно себеоткровение. Танцовото дуо Sardine от САЩ представят интегриран подход към широка гама от съвременни танцови езици  и тялото в живия момент. 

Английските участници използват хореографски процес, базиран на метода актинг, при който движението се генерира от искрената емоция. Финалният спектакъл на трупата от Корея Lee Ling In е дълбоко личен и е инспириран от ежедневните усещания до истеричните чувства.

Партньори на 12-ото фестивално издание са Министерство на културата, Община Пловдив, Посолството на Израел, Посолството на САЩ, Италианският културен институт, Почетно консулство на Чехия, Драматичен театър – Пловдив, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и Фондация „Пловдив 2019“.

Фестът  е част от Календара на културните събития на Пловдив за 2018 г., а  финансовата подкрепа е в размер на 36 000 лв. За селекцията тази година са подадени над 600 заявки от цял свят, избраните представления са 10.

„На практика ние сме готови с програмата и за следващата година“ отбеляза Слава Младенова. „За тези 12 години до днес са трансферирани спектакли от всички континенти, без Африка“ допълни Недялко Славов организатор на фестивала, който  благодари на Община Пловдив за партньорството и подкрепата. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започва международният фестивал на поезията "Орфей" в Пловдив

Международният фестивал на поезията „Орфей“ стартира в Пловдив в 18 ч. в Малката раннохристиянска базилика. В седмото му издание участват 12 поети от 9 страни, които ще четат на роден език и в превод на български. След рецитала ще се състои церемония по награждаването на тазгодишния призьор с Голямата награда „Орфей“ за изключителни достижения в..

обновено на 09.05.24 в 08:19

Живописецът Илия Желев открива изложба в Градската художествена галерия

Eдин от най-разпознаваемите български живописци Илия Желев открива изложба в Градската художествена галерия в Деня на Европа - 9 май.  На първия етаж в сградата на Главната той ще покаже 27 произведения в стила, който почитателите му у нас и особено в Германия и Австрия добре познават. Както пише за него немският критик Ралф Ренсман:..

обновено на 09.05.24 в 08:18

Вечер за писателя Агоп Мелконян в читалище "Възраждане"

Вечер, посветена на писателя Агоп Мелконян (1949-2006 г.), ще се проведе тази вечер от 18,30 ч. в читалище „Възраждане“.  Проявата е по повод 75-ата годишнина от неговото рождение. В присъствието на съпругата му Людмила Мелконян ще бъдат представени стихосбирката „Територия, недокосната от позори“ и сборникът „Спомен за света на Агоп Мелконян“...

публикувано на 09.05.24 в 07:41

Атанас Маринчешки събира изгреви и залези в "Сигна"

Самостоятелна изложба живопис показва художникът Атанас Маринчешки в галерия „Сигна“. Това е третата изложба в галерията на автора, който след години работа в полицейските служби, се отдава изцяло на живописта, като изгражда свой стил и почерк на изобразяване. Съдържа 17 маслени платна. Характерни за неговите картини са наличието на..

публикувано на 08.05.24 в 15:24

Великите европейци - Вацлав Хавел

Пражкото летище се казва „Вацлав Хавел”. Ако Чехия имаше космодрум – и той щеше да се казва така. А ако някъде по света имаше мярка за морален авторитет в политиката, то тя също можеше да бъде назована Хавел. Дайте ми десет Хавела честност, че моята внезапно свърши – би казал някой политик, нахлул задъхан в политическия магазин. Нямаш и един..

публикувано на 08.05.24 в 14:05