Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското образование се нуждае от вдъхновение

Това е най-светлият ден в годината може би за нас, българите, защото го свързваме със словото и със светлината. И тъй като наистина  светът, животът, човеците са започнали в Словото, вероятно и ние имаме усещането, че сме част от тази митология.  А какво е личното ми усещане за празника - малко раздвоено,  защото едновременно чествайки митологиите на словото, се замисляме и върху фактологиите на делника и този сблъсък понякога не е особено радостен., заяви проф. Валери Стефанов – преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“. 

В дигиталната среда днес се говорят различни езици – красиви, грозни, цинични, пропаднали. За съжаление, това е Вавилонията – съвременните електронни средства ни дават възможност да попаднем още по-драматично там и да понесем  звученето на всички езици. Не можем да живеем само във Възвишеното.

Вероятно обаче бихме искали да го правим и въпросът за начина се свежда до възпитанието – да се ориентираш за онази мяра, която ти дава възможност да избереш словесните пространства, в които ти самия да пребиваваш.  Да, словото е ранимо и човекът е раним. А грозното слово безспорно ни наранява.

Има различни реакции към словесната Вавилония, за която си говорим. От една страна е максималното опростяване на езика и свеждането му донякакви  реплики – пароли, с които се общува в определени младежки колективи и там се използва семплия език. И от друга страна -  да се отива към усложняване, към някаква хиперкоректност, която също не е нещо нормално. Все по-трудно днес можем да се съпротивляваме на това, което идва като международна лексика, като терминологични пластове и това пък е усърдието на  литературата – да създава такива красиви словесни светове, които да са притегателни за младите хора и те да поискат да се приютят в тях.

Човек е хубаво да общува, защото четенето е много специфична интелектуална дейност. Модерният човек се е развил с практиките на четенето, защото, да не забравяме, че  индивидуалното четене е късно придобито човешко умение и ако не опазим това умение, развиващо интелектуалните ни способности, занемаряването на човека е неизбежно. Четенето прави човека интелектуално гъвкав.

Елитите  трябва да имат отговорността, че тяхното слово оказва моделиращо въздействие върху средата и най-вече - върху младите хора. И понеже говорим, че словото е възвишено и как ще вървим с него към бъдещето, не можем само със словото на омразата да вървим към бъдещето. Ето, това е размисъл, който трябва да предизвикат съвременните употреби.  Давам и конкретен пример от заглавие: „Президентът е подгряваща група на премиера“, изказано от български политик. Това е пример за антропологичия срив на говоренето и хора, които са отговорни за публичното слово, трябва да пазят авторитета му и авторитета на институциите.

Българският учител би трябвало да бъде оставен на своето вдъхновение. А българското образование винаги се е нуждаело от вдъхновение. Не е вярно, че децата днес не четат, има прекрасни деца и български учители, които прекрасно работят с тях. За съжаление, немалка част  ще поемат пътя към чуждите университети и колко от тях ще се завърнат, това вече е друг въпрос.....

Чуйте повече от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18