Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според поверието днес се прибират душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък

Днес е Черешова задушница

Това е втората задушница за годината, наричана още Спасовска

Днес е Черешова задушница. Тя се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. 

Името Черешова е свързано с първите череши за сезона. Вярва се, че на този ден се прибират душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. 

Снимка

На този ден Православната църква извършва специално богослужение в памет на починалите християни. Общата панихида е позната като Черешова задушница. На този ден чрез богослужението в църквата измолваме прошка от Бога за нашите покойници

Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите.

В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. "Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост" - четем в Библията.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

В Българския църковен календар има три големи Задушници. Това са Голяма Задушница преди Месни Заговезни, Черешова Задушница и Архангелска Задушница.

Българите тачат паметта на своите покойници от вечни времена. Нашите предци, траки, славяни и прабългари, са почитали своите мъртъвци. Тези ритуали и обреди, макар вече видоизменени, са достигнали до днешни дни.

Снимка






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово разширява системата за разделно събиране на отпадъци

Община Карлово да разшири системата за разделно събиране и рециклиране на биоразградими битови отпадъци, това решиха общинските съветници на свое заседание днес. .За целта общината ще кандидатства с нов проект по програма „Околна среда“. Според гласуваното решение, изградената инфраструктура със средства по проекта ще бъде общинска собственост...

публикувано на 29.08.24 в 14:04

Наемите за общинските имоти ще се увеличат от октомври

Поскъпване от 1-ви октомври на наемите за ползване на общинските имоти в Пловдив предлага местната власт. Проектонаредбата за началния размер на наемите е публикувана за обществено обсъждане. Основната цел на проекта е по-добро стопанисване на общинските имоти, използването им по предназначение и увеличаване на приходите в местния бюджет...

публикувано на 29.08.24 в 13:28

Пещерата "Чая" край Чепеларе разкрива тайни отпреди 30 века

Най-атрактивната находка в пещерно обиталище „Чая“ тази година е зъб от пещерен лъв . Това съобщи Марин Господинов , директор на Музея на родопския карст в Чепеларе. "Отнасяме находките към плиоценската бозайна фауна", поясни Господинов. Спелеологът, заедно с екипа, ръкододен от София Христева от Регионалния археологически музея в Пловдив,..

публикувано на 29.08.24 в 12:13

Селяни от Боянци пребиха жестоко свой съсед

Участник в сбиване в село Боянци е в болница с опасност за живота. Около 21.30 ч. снощи асеновградски  полицаи се отзовали на сигнал за помощ заради  възникнала пиянска свада в покрайнините на селото.  След  намесата им саморазправата между няколко съседи е прекратена. С линейка в пловдивска болница е транспортиран единият от мъжете, на 48 години,..

публикувано на 29.08.24 в 11:11

Заради ремонти децата от ОУ "Антим I" ще учат в други сгради

В програма "Точно днес" говорим за летните ремонти на училищата в Пловдив.  Уточняваме къде ще учат малките ученици от Основно училище "Екзарх Антим Първи" от 16 септември, в разговор с директора Катерина Василева.  Тя съобщи, че при тях паралелно вървят два процеса на реконструкции и строеж. Първият ремонт е на основната сграда с пари от Плана за..

обновено на 29.08.24 в 10:31