Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данъчната ни система се нуждае от усъвършенстване

Растежът в България през миналата година се оценява по предварителни данни на 3,6%, което е малко-по-слабо от 2016, когато той беше 3.9%. Самите числа не са толкова важни, но е неприятна тенденцията надолу и още повече, че очакваме и през следващите няколко години  този растеж да остане на това ниво.Това заяви  икономистът доц. д-р Виктор Йоцов - ръководител на екипа от ИИ при БАН, изготвил годишния доклад за икономическото развитие и политиките в страната  за 2017 г. 

Казвам, че е неприятно, защото  въпреки че този растеж е над средния в ЕС, в сравнение с новите страни-членки ние вече изоставаме. Само две страни от новите имат по-нисък растеж от България, което очевидно не е приятно.

Има и проблеми във фискалната политика, в платежния баланс, в пазара на труда и оценката ни е, че има нужда от структурни реформи за ускоряване на икономическия растеж. На нас сега ни трябва растеж от минимум 5%, че и нагоре, за някакво догонващо развитие, така че през следващите 15-ина  години да се приближим до около 75% от средното за Европа.

Изхождайки от изключително неблагоприятната демографска ситуация с отрицателен естествен прираст и миграция, през миналата година беше отбелязано  нарастване на заетостта в икономиката. Това е изключително добро постижение. По отношение на безработицата през последните години, тя намалява, което се дължи на това, че заетостта се е увеличила. Все още обаче не можем да изпълним някои от критериите за Европа – напр. заетостта да бъде 75% от работоспособното население, но като цяло тенденциите са положителни.

Сред препоръките на икономистите доц. Йоцов посочи необходимостта от  по-активна фискална политика, но призова все пак за запазване на фискалната стабилност, за да не се отива към прекомерни разходи и дефицити, които затрудняват икономическото развитие. 

Имаме някои препоръки и по отношение на данъчната система и необходимостта от нейното усъвършенстване. Тук остава въпросът не само за самото пропорционално облагане, но и за структурата й – косвените данъци, искаме да се включим и в дебата за това, дали не трябва да се възстанови необлагаемият минимум за по-справедливо разпределение на данъчното бреме между населението. Имаме препоръки и по отношение на това, че е необходима по-силна държавна намеса с оглед увеличаване на ролята на външната търговия, тъй като през последните години тя изгуби ролята си на основен фактор за икономически растеж.

Чуйте повече от звуковия файл:  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45