Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марсилия споделя своя опит на успешна ЕСК

4
Мишел Келеменис (с розовата риза) и Лоран Меус (с очилата)
Снимка: Иванка Петкова, Радио Пловдив

Как вторият по големина френски град Марсилия стана успешна европейска столица на културата преди 5 години - през 2013 г.? Как танцовото изкуство помогна повече туристи да посетят града и близките селища и да се повиши качеството им на живот? 

На тези въпроси отговориха двама французи – Мишел Келеменис и Лоран Меус, които презентираха своя успешен опит в популяризиране на танцовото изкуство във Франция и Европа. Те гостуват в Пловдив по покана на фондация „Пловдив 2019“ в рамките на фестивал за обмен на знания между артисти в областта на сценичните изкуства от европейските столици на културата.

Мишел Келеменис е танцьор, хореограф и директор на френската организация KLAP Maison pour la danse (Дом за танца) в Марсилия. Преди 5 години вторият по големина френски град се превърна в успешна европейска столица на културата, а изкуството много помогна за това, разказа Мишел Келеменис.

В днешно време културата е възможност за нова динамика в развитието на града. Марсилия, която е много голямо средиземноморско пристанище, едва след 2000-та година започна да привлича многобройни туристи и да развива активно туризъм в региона. Важно е да можем да предложим една отлична културна среда, което да върви паралелно с обновяването на града, обясни още Мишел Келеменис.

В Марсилия танцовото изкуство доста трудно намери своето място. Различни културни институции организираха различни прояви, но след време те преставаха да съществуват, защото нямаше кой да ги обедини. В тази роля влезе проектът Европейска столица на културата и така имаме обединен подход към големите проекти, обясни Келеменис, като уточни, че само неговата компания прави 3 големи фестивала през годината.

Зам.-директорът на KLAP Лоран Меус разказа за опита на компанията в разработването и реализирането на редица успешни проекти в областта на културата. Компанията реализира около 50 продукции годишно, от които 20 са нови, а 10 са премиери на национално или европейско ниво, както и турнета във Франция и чужбина, които са посетени от средно 10 000 зрители годишно. 

Постепенно с течение на времето се превърнахме в център за творчество, разказа зам.-директорът Лоран Меус. Той уточни, че цялата им дейност се движи от един художествен екип и от 9 души на щат, като танцьорите са на свободна практика.

Марсилската компания KLAP е член на европейската мрежа на танцови компании European Dancehouse Network, която наброява 40 къщи от 23 европейски държави, уточни още Лоран Меус. 

На презентацията на френската танцова компания присъстваха и десетки ученици от пловдивската гимназия по сценични и екранни изкуства. 

Утре френската танцова организация KLAP ще проведе танцов уъркшоп с учениците от ЕГ „Иван Вазов“ и гимназията за сценични изкуства. Френската организация предстои да се срещне и с творческия екип и ръководството на Драматичен театър - Пловдив и ОИ "Старинен Пловдив". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

In Memoriam

На 92- години почина Цветана Кавалджиева, чийто професионален път е изцяло свързан с Радио Пловдив. Тя беше дългогодишен журналист и негов заместник-главен редактор, преди да се пенсионира.  Погребението ще бъде утре от 11 часа на Рогошките гробища. Радио Пловдив изказва съболезнования на близките й. 

публикувано на 15.08.24 в 14:01

Обявиха 14-тия конкурс за поезия "Добромир Тонев"

Община Пловдив и Дружеството на писателите  обявиха 14-тия национален конкурс за поезия "Добромир Тонев" за автори  до 45-годишна възраст. Той се осъществява със съдействието на ИК „Хермес“, ИК „Жанет – 45“, ПУ „П. Хилендарски“, с медийното партньорство на БНР - Радио Пловдив и БНТ 2. Конкурсът за поезия „Добромир Тонев“ е анонимен, темата –..

публикувано на 15.08.24 в 10:36

Честваме Успението на Пресвета Богородица

На 15 август православната църква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица. Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е..

обновено на 15.08.24 в 08:43

Откриха български герб с лъв от 14 век на Перперикон

Коланна апликация от бронз с изящно изпълнено релефно изображение на лъв откриха на Перперикон. Това според проф. Николай Овчаров е доказателство за наличието на български герб през 14 век. Той подчерта, че това е хералдическо изображение и съответства на lionpassant или „лъв в движение“. „Опашката е вдигната по характерния начин..

публикувано на 14.08.24 в 11:26

Етнографският музей представя древни плъстени послания

"Българските плъсти - послание от древността" е названието на Националната изложба, която представя Регионален етнографски музей Пловдив. Експозицията съдържа плъстени изделия от цялата българска територия, събрани от шест музейни институции - Национален исторически музей - София, Национален етнографски музей - БАН, Дирекция на музеите - Копривщица,..

публикувано на 13.08.24 в 10:00