Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов е в Москва като пратеник на ЕС и това е изгодно за нас

Посещението на премиера Бойко Борисов в Русия е особено, не защото нещо особено се случва между двете страни, а защото той e пратеник на ЕС в Москва. Преди това той беше в Украйна, сега e в Москва. Това е някакъв преддиалог с Русия. Решението на САЩ за Иран доведе до предприемането от страна на Европа на самостоятелна маневра към Русия. На този етап не може да се каже колко е осъществима и колко е радикална. 

Коментарът е на социолога Андрей Райчев, който припомни цитираната от френския президент Макрон идея на Шарл дьо Гол за Европа, която се простира  от Атлантика до Владивосток. 

Изявлението на Макрон, съчетано с активната позиция на Меркел, означава, че Европа е готова за нова политика към Русия и Борисов е там затова, но цената на това сближаване на този етап не може да се прогнозира, смята анализаторът.  Ако Европа завива, ако смята да махне санкциите, тя променя света. Това е нещо много голямо като сблъсъка на две континентални плочи. Ние не знаем още дали това е възможно, дали Русия е съгласна, дали украинският проблем е отстранен, дали Европа е склонна да признае Крим. Това са много важни теми. 

Според Райчев визитата на Бойко Борисов в Москва е един голям комплимент за нас, поставя ни в изгодна позиция, защото сме в диалог с най- важните хора в света и най- вероятно ще спечелим от тази визита. 

България има капитал в лицето на Русия и той многократно надхвърля лидерите и правителствата, той е с исторически корени. Ние обаче не можем безусловно да се съобразяваме с Русия, защото нашата идентичност е свързана с ЕС. Доскоро интересите на ЕС и САЩ съвпадаха, но ако това се е променило, нашите шансове за сближаване са се увеличили и ние можем да използваме този капитал.

Социологът посочи като проблем за ЕС и за България ескалиращата криза в Украйна, както и политиката на Полша и Балтийските републики спрямо Русия, в която те виждат заплаха за националната си сигурност. Това може да доведе до много сериозни последици. Ако тези страни не виждат в ЕС защитник те ще се обърнат към САЩ и Полша вече го е направила. Тя е готова да плати 2 млд. долара за американска база на нейна територия. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18