Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция активно ще продължи да търси гюленисти до изборите

Ще провери ли България 14 търговски представителства и училища у нас, за които „има съмнения, че работят привърженици на Фетхуллах Гюлен“ – както поиска турската държава. Коментар на журналиста Илхан Андай главен редактор на сайта 24 часа Родопи.сом. Това  стана известно на проведената в Одрин среща в рамаките на българското европредсдеталество между министрите на вътрешните работи на България и Турция Валентин Радев и Сюлейман Сойлу на конференция за опазване на границите ни и взаимното сътрудтничество. 

За това искане  стана известно на проведената в Одрин среща между министрите на вътрешните работи на България и Турция Валентин Радев и Сюлейман Сойлу. 

Това вече поомръзна. Навремето това искане изглеждаше плашещо, когато го искаше Ердоган. След това  при срещите на Борисов с Ердоган и скръцването със зъби на Радев за вътрешната сигурност, сега  има единмного приличен баланс. Сега в района на Одрин има все по-малко бежанци, насочени са надолу, за да атакуват Гърция.

Новината от тази среща на двамата вътрешни министри в Одрин показва, че съседите доста сериозно си обогатяват сведенията относно развитието на структурите в България, които са създадени на времето  с пари на групировката „Гюлен” вече съществуват при едни други условия. Видимо е, че специалните служби на юг работят на много високи обороти, а от това, което е дал в разговора на четири очи министър Сойлу на министър Радев и изказаното от министър Радев показва, че данните, които са постъпвали там следва от тях да отчетем, че и агентурната им мрежа на съседите у нас е също на много високо ниво. 

 За първи път се фиксират точно кои са структурите, училища, фондации и дружества, министър Сойлу настоява България да върне онези лица, които са издирвани с червена бюлетина. Вероятно има такива в България, защото пътят на бегълците от Фето за Западна Европа минава основно през България или през Гърция. ФЕТО е терористичната организация, както в Анкара наричат организацията на проповедника Фетолах Гюлен, който е в Пенсилвания и който е обвиняван от Анкара за организатор на опита за преврат преди две години в Турция. Така че вероятно има единици такива хора, които се укриват, но почти всеки издирван в Турция, като за някои от тях има обявени парични награди, и всеки един, който е решил да напусне страната  за него крайната дестинация е Западна Европа, България за тях не е надеждна, защото десетки гюленисти бяха върнати в тези две години. Един от тях ни съди, вероятно ще има и други, но да видим какво ще се случи на 24 юни на изборите в Турция. Така че ако има издирвани с червена бюлетина и такива, за които властта в Анкара дава много пари и ако те са в България след този анонс на срещата Сойлу – Радев в Одрин или вече са на път в посока Запад или очакват да излязат на път.

Според журналиста, този ход от страна на Турция, не може да се тълкува като натиск върху страната ни, независимо от атаката на турския вътрешен министър към ЕС: Ако Турция не се справи със своите отговорности по опазване на границата, вярвайте ми, че всички от Африка и Средния изток ще бъдат при вас", а точно в  месеца на изборите, за тях е много важно всеки ден  в медиите да се говори за гюленисти, да има резултати. След изборите на 24-ти, очаквам темата, поне за България, да избледнее. 

Ние не бива да се заблуждаваме, че службите на Анкара и София по отношение на гюленистите работят много добре. На форуми е изказвано това като е подчертавано, че много държави работят с Турция за изкореняването на ФЕТО, но тези държави желаят да не се шуми, защото във вътрешен план срещат голям отпор от обществото. Сега по информация на Турция тези 14 търговски представителства и училища, вероятно в тези предоставени данни на министър Радев има много нови моменти, но те трябва да докажат, че тези 14 структури са своего рода ятаци на терористи, защото по думите на Сойлу излиза така. Тези бегълци се укриват от тях, а това в съда трябва да се докаже, което е обречена кауза, визират се накрая двете училища в столичния квартал „Дружба”. А кой ще успее да докаже, че това са училища за терористи? В крайна сметка през годините в тези училища бяха възпитавани деца дори на бивши наши депутати, двама от които пък доскоро бяха любимци на властта в Анкара.

 И тук няма как да не зачекнем темата за степенуването на гюленистите, което Анкара прави, тези, които симпатизират на Гюлен – следват го, работят за него в училища, фондации, търговски дружества и са задължени, другите гюленисти, които са сочени за терористи – организатори на опита за преврат, но има и други, които да ги наречем гюленисти по целесъобразност. Вие си спомняте за този списък със 158 български граждани, на които им беше наложена забрана да влизат в Турция, на някои все още им е забранено. Но се оказа, че мнозинството в този списък, мисля че беше, че 82 са политици, които не пожелаха да залитна към друга партия любимка на Анкара и тези хора не бяха допускани в Турция, защото уж били свързани с Гюлен. Абсолютна глупост е бих казал аз. Съществуването обаче на този наказателен списък и удобното лепване на етикет „гюленист” подлага на съмнение всяка друга информация, която касае тези 14 структури в България, които работели за Фето – организацията на Гюлен.

И на вашия въпрос силното в думите на министър Радев е „Ще ги върнем, но да извършим всички процедури, стига да е по нашето законодателство.” Това няма как да стане по нашето законодателство. 

Ако тези структури бяха в Турция и се прилагаше тяхното законодателство сега поне за 8 дни в арестите щяха да попаднат между 1000 и 1500 души, които работят в тези структури. Разбира се, повечето щяха да бъдат освободени след този 8-дневен срок, който е визиран по силата на извънредното положение там и щяха да бъдат освободени, но не малка част от тези хора щяха да бъдат съдени с много тежки обвинения. И понеже говорим за Пловдив следва да отбележим, че тук винаги е имало присъствие на хора, които са свързани с Гюлен и то говорим за лекари, за преподаватели, за авторитетни бизнесмени, но те не са терористи. Те вярват във всичко, което е изречено за живота на тази земя от проповедника Гюлен, може  би са 40 – 50 души и сега се събират в местния Дом на светлината, Дом на светлината те наричат техните си представителства по региони. И в Пловдив бъдете сигурни, че има. На времето имаше, то беше по-легално, беше като офис на вестника, който Гюлен издаваше в България. Сега вече той е закрит, но в нелегални условия си съществува. Няма начин да не съществува. Те са толкова мощна организация с толкова много средства, че току така няма да напуснат нито страната, нито определени региони. 



Цялото интервю с Илхан Андай е в звуковия файл. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31