Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът награди победителите в конкурса „Народните будители и аз“

| обновено на 03.06.18 в 12:22

Президентът Румен Радев награди в Пловдив победителите в националния ученически конкурс „Народните будители и аз“.

Тази година в колективната надпревара се включиха 6500 ученици от цялата страна и 181 в индивидуалното състезание. 

За осемте години от създаването си националния конкурс „Народните будители и аз“ е обхванал 70 000 ученици от цялата страна, а патрон на тазгодишното издание е държавният глава Румен Радев. 

В приветствието си той припомни, че за да осъзнаем в дълбочина значението и силата на делото на нашите будители, то трябва да се разглежда на по-широка плоскост, а именно – на широкото поле на световната история. Президентът подчерта, че едни от най-големите ни победи са победите на духовността и книжовността. 

Държавният глава поздрави учениците и заяви, че те са будителите на утрешния ден.

Ние имаме нашите будители, денят на нашата писменост, празника на нашите будители – те ни напомнят, че България е създадена и градена не само със силата на меча, но и със силата на словото. Ние като нация имаме неоспорим цивилизационен принос в европейското културно наследство, каза Радев.

След като благодари на учителите и родителите за подкрепата, която оказват на децата, той се обърна към учениците с думите:

Скъпи млади приятели, днешното време търси нови строители, които ще градят бъдещето на нашето общество. То има нужда от вашата сила, от вашия талант и от вашето родолюбие. Вие сте надеждата на това общество. Продължавайте със същата непоколебима вяра да отстоявате нашите български традиции, да ги опазвате и да ги развивате. Вие сте нашите утрешни будители, заяви Румен Радев.

Сред победителите в колективната надпревара и в двете възрастови категории са отборите на Математическата гимназия в Пловдив. Ръководителката на отбора на учениците от 8 до 11 клас Атанаска Колева заяви, че учениците на  Математическата гимназия ще участват и в следващия конкурс.

Първо място спечелиха и учениците от карловското училище „Свети свети Кирил и Методий“. Ръководителката на шестокласниците Величка Де-Росас е убедена, че участието в "Народните будители и аз" развива уменията на учениците за колективна работа. 

Успяхме да спечелим с колективния дух на децата, с много работа, с много ровене в източниците. Ние носим в сърцата си духа на най-великия българин - Васил Левски, подчерта Де-Росас. 

Интервютата с Атанаска Колева и Величка Де-Росас, а също и с техните възпитаници можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Евакуираха 15 души заради пожара при вилната зона на Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38