Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатът Сиди призова общината да побърза с програмата за чист въздух

Община Пловдив трябва в рамките на месец и половина да приключи подготовката за кандидатстване по проект за качеството на атмосферния въздух. Това  каза народният представител от Обединени патриоти Александър Сиди, който е направил питане по темата към министъра на околната среда и водите Нено Димов. 

Общината трябва да отдели 40 000 лева за анкета с хора, отопляващи се на твърдо гориво. От нея трябва да стане ясно колко са те, в кои райони на града живеят, както и дали са готови да преминат на горива с по-добри екологични показатели като природен газ и пелети, обясни Сиди. 

Администрацията също трябва да изготви план за действие и програма по проекта. Общо 111 милиона лева са предвидени по проекта за общо 21 града в страната, в които въздухът е най-силно замърсен. Сред тях е и Пловдив.

София, Монтана, Видин, Смолян, Димитровград,Бургас и Благоевград са първите общини, които ще ползват финансов ресурс от 65 млн.лв. от ЕС за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Общините ще може да закупят печки за отопление на пелети, които ще бъдат раздадени на гражданите безплатно, за да заменят твърдото гориво, което е сериозен източник на замърсяване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Овладяха пожара край Отец Паисиево, няма опасност за Пролом

Пожарът около село Отец Паисиево, община Калояново, е почти овладян. Няма опасност за здравето и къщите на местните хора. Тежка техника активно работи по гасенето на огъня в гората, където теренът е пресечен. „Огнището е заобградено от изток, юг и запад с просеки и така на практика трябва да наблюдаваме през нощта огънят да не прехвърля тези..

обновено на 17.07.24 в 17:22

Пожарът край Стрелча е локализиран, остават дежурни екипи през нощта

Пожарът край Стрелча е напълно локализиран, но гасителните действия продължават вече втори ден. Неутрализират се локални огнища в ограничения от изградените просеки периметър.  Поне 400 декара смесена гора е напълно опожарена, но все още не е ясен размерът на засегната от огъня горска площ.  Пожарът е овладян и локализиран в един..

обновено на 17.07.24 в 17:22

Авария на далекопровод подпали гората над Сестримо

Пожар е възникнал в района на просека се под далекопровод за високо напрежение в землището на село Сестримо.  На място са изпратени екипи на местното горско стопанство, на пожарната в Белово и хора от населеното място, които да го загасят.  Предполага се, че е възникнал от авария на трасето за пренос на електричество. 

публикувано на 17.07.24 в 17:19

Изправят пред съда брутален домашен насилник

Районна прокуратура – Пловдив предаде на съд 30-годишният Цветомир Пенков, обвинен в домашно насилие над 24 годишната Ванеса, с която се живели на семейни начала и имат едногодишен син.  Случаят стана известен в началото на годината, когато жената бе приета в болница след брутален побой с множество тежки травми по лицето и тялото, сред които..

публикувано на 17.07.24 в 15:36

Вятърът затруднява борбата с пожара край Отец Паисиево

Продължава гасенето на големия пожар в Средна гора, обхванал близо 10 хиляди декара на няколко фронта. На този етап няма опасност за селата Отец Паисиево, Пролом, Бегово и Сърнегор, но вятърът затруднява работата на огнеборците.   Пожарът от калояновското село Отец Паисиево в момента гори над селото в посока брезовското село Сърнегор. Другата посока..

публикувано на 17.07.24 в 14:09