Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реалната цена на черешите да бъде между 2 и 3 лв/кг

Изкупната цена на черешите е от 70-80 ст./кг до 1.00-1.20 лв/кг на борсата, което не ни удовлетворява. Би трябвало да бъде между 2.50-3.00 лв/кг, за да покрие голяма част от разходите на производителите. Надникът за берачите на череши тази година е доста висок – между 35 и 40 лв, което извива ръцете на производителя. Има и еднодневни – 8 лв. Това заяви Людмила Тотева, производител на череши от с. Брестник, община Куклен.

Реколтата е добра, може да се измерва с тази на европейските държави и да се осигури добър висок пазар, заяви Людмила Тотева.

По думите й, средният добив от декар е средно между 500 и 600 кг. Всяка година обаче реколтата е различна, в зависимост и от времето, и от самия плод. Тази година качеството на продукцията обаче е много добро и би могло да се изисква и по-висока цена, смята тя. Много земеделци сега са принудени да се откажат от продукцията си и да изоставят имотите си, заради ниската изкупна цена на черешите, заяви Тотева. 

Държавата трябва да отговори на исканията на земеделците, които трябва да се обединят около една цена и да не падат под нея. Разходите са много по-големи. Имаме фактури по ДДС, платени данъци, препарати, с които пръскаме и те варират между 200-250 лв. на дка, орязани сме от субсидии. Самата аз също имам биологична продукция, за която досега не са ми приведени средства от субсидии.

Искам да подчертая, че на нас не ни е известно дали изобщо имаме реален пазар за биологично земеделие. То някак си „куца“ сякаш, не е изложено на показ. Най-важното обаче е, че реколтата не трябва да бъде изхвърлена и пренебрегната, защото Европа се нуждае от нея и вероятно има реални пазари.

Така се случва обаче, защото имаме голяма конкуренция от Гърция, където производителите получават голяма субсидия за 1 кг. череши - 1 евро. Българската субсидия на този фон е смешна.

Около 20% от собствениците нямат договор с фирми, които да ги изкупуват. Ако ние лично като земеделци трябва да си закараме стоките във фабриките, ще бъде добре, а не да сме и търговци, и ред други неща да вършим.

Исканията ни са изкупната цена да бъде минимум 2.50-3.00 лв за кг. Череши. Субсидията в ЕС да бъде еднаква за всички и ако възможно, поне надникът на берачите да е 25-30 лв, да няма рязък скок. Не трябва да отстъпваме и на прекупвачите, коментира Людмила Тотева. 

Ситуацията в бранша коментираме и с директора на борсата в Първенец Илия Гатев. Той каза, че цената за ниското качество череши е от 0,50 лв до 1 лев/кг на борсата. Най-високото качество е 1,60 лв/кг за т.нар сорт хрущялки.

Пазарът е наводнен с череши с по-ниско качество, смята Гатев. Той открои, че тази година основно се внасят череши от Гърция, където имат по-добри условия за съхранение на продукцията си.

Тази година двойно по-ниска е цената на черешите, в сравнение с миналата, обобщи Гатев.

Чуйте повече от звуковите файлове:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38