Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Представят Панагюрското сребърно съкровище в целия му блясък


Панагюрското сребърно съкровище от могилата "Мрамор" е експонирано в цялост за пръв път след 115 години. Това съобщават от Историческия музей в Панагюрище, където е показана находката.

Съкровището включва близо 100  експоната с висока художествена стойност, изработени от злато, сребро, бронз, желязо и глина. Досега са показвани само единични експонати от Националния археологически институт и музей при БАН, които го притежават. 

То е открито през месец май 1903 година в могилата "Мрамор".  От София е командирован тогавашният директор на Народния музей Вацлав Добруски, който описва в протокол, че освен погребания владетел, в могилата е открити неговият кон.  

Вероятно покойникът е бил богат и могъщ владетел, представител на една от водещите династии, живял през първата половина на IV в. пр. Хр. по времето на разцвета на Одриската държава. Съкровището е популяризирано от бележития български историк и политик Богдан Филов. 

Директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов подчерта, че така до края на седмицата в Историческия музей в Панагюрище могат да се видят 2 съкровища – оригиналът на прочутото Панагюрско златно съкровище и Панагюрското сребърно съкровище, което ще бъде експонирано до края на годината. 


Още от категорията

Разкриха пловдивска "пирамида" за изборна търговия

Неутрализирана е престъпна група за "изборна търговия" ,  стана ясно от  изявление на Сийка Милева, говорител на главния прокурор.  Установено е, че групата е използвала пълната палитра от схеми за изборната търговия. Първоначално разследването по образуваното досъдебно е започнало в Районна прокуратура-Пловдив. По него към наказателна..

обновено на 14.04.21 в 17:56

Петър Петров поема временно Областната управа

"Днес се вълнувам повече отколкото в първия ден, в който прекрачих областна управа". Това каза Дани Каназирева в днешния си последен ден като областен управител на Пловдив. Тя вече е депутат от ГЕРБ, а поста като изпълняващ длъжността ще поеме досегашният й заместник Петър Петров. „Имах честта да бъда областен управител в най – тежката година...

обновено на 14.04.21 в 17:24

Covid отне още 15 живота в Пловдив

270 са новодиагностицираните случаи на Ковид-19 през изминалото денонощие в Пловдивска област.  Сред новозаразените са 3 лекари и един помощник възпитател от детско заведение, наложена е карантина на контактните 16 деца и 3 души персонал. От Спешна помощ за денонощието са отговорили на 215 повиквания, от тях 47 свързани с..

публикувано на 14.04.21 в 15:44

270 са новите случаи на коронавирус в Пловдивска област

18 процента от тестовете за коронавирус са  положителни, като за денонощието са регистрирани нови 2 944 случая. Пробите са общо 16 242, отчитат от Единния информационен портал.  270 от новозаразените са в област Пловдив , в Пазарджик – 124.  В Смолян  са регистрирани 41 заразени. Сред тях  е мединска сестра от детско заведение в община..

обновено на 14.04.21 в 15:39

Отровен фураж погуби 19 овце в частна ферма

Пловдивската полиция и Областната агенция  по безопасност на храните проверяват случай с овце, умрели от отровен фураж.   Разследването е по сигнал на собственик на частна ферма в първомайското село Крушево. Фермерът  загубил 19 овце, след като ги нахранил с нов фураж, закупен от Чирпан.  След консултация със специалисти от ветеринарно-..

публикувано на 14.04.21 в 11:59