Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За да има рестарт, правителството и парламентът трябва да отменят решението от 2012 г. за спиране на "Белене"

АЕЦ "Белене" е смокинов лист за управляващите

Няма ядрен проект по света, по който да не са дадени държавни гаранции

Управляващите сега се опитват някак си да избегнат, да минат без да се отмени решението на правителството от 28 март 2012 година, което прекратява изграждането на АЕЦ "Белене".

Това заяви пред Радио Пловдив енергийният експерт проф. Георги Касчиев, преподавател във Виенския университет, бивш председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели.

Правителството иска като със смокинов лист да се скрие зад парламента, така проф. Касчиев коментира изразената от енергийния министър Теменужка Петкова надежда парламентът да подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене".

Що се отнася да изявлението на министър Петкова, че АЕЦ "Белене" може да бъде готова до 7 - 8 години, Касчиев го определи като много комичноСпоред енергийния експерт, управляващите сега се опитват да избегнат онова решение преди шест години.

Професорът обясни, че никога не е имало мораториум върху изграждането на АЕЦ "Белене". 

Мораториум - това значи някакъв вариант на забрана. А там има само решение за прекратяване изграждането на АЕЦ "Белене", категоричен е професорът. По думите му това е измислена теза от г-жа Петкова и сие. Според него това е комична юридическа ситуация, които забъркват такива непрофесионалисти като г-жа Петкова.

Ние имаме много повече генериращи мощности сега, отколкото през 2012 година. Няма никаква необходимост да се строи нова базова мощност, особено такава, каквато е АЕЦ "Белене", която е в другия край на енергосистемата, която от професионална гледна точка - недостъпна за счетоводителския опит на г-жа Петкова, ще създаде една напълно деформирана енергийна система, която ще бъде много трудна и невъзможна за управление, обясни проф. Касчиев. 

Снимка

Няма такъв инвеститор! Така експертът коментира заявката на управляващите, че АЕЦ "Белене" ще се строи без държавни гаранции. Той припомни неотдавнашно изявление на шефа на руската държавна компания "Росатом", който заявява, че не познава ядрен проект в света, където да не са давани държавни гаранции

Всичко ще се срути и управляващите ще кажат, че са положили големи усилия, но трябва да се приеме положението, прогнозира проф. Касчиев.

Той коментира и предложението на г-жа Петкова до депутатите държавата да има блокираща квота от 34 % в проекта АЕЦ "Белене". 

34% от един проект за над 20 млрд. лв. е 7 млрд. Активите, които г-жа Петкова е изчислила, че има в този проект, са около 2,2 млрд. лв. Разликата откъде ще дойде? Държавата, ако иска да има такъв дял, трябва да даде още 5-6 милирада или колкото трябва. Това не е ли опровержение на собствените й думи, че нито един лев няма да даде държавата?

Проф. Георги Касчиев е убеден също, че ако АЕЦ "Белене" ще се стори, това ще е почти невъзможно без участието на руснаците. Той обаче припомни, че никой от тях не е споменавал за участие с пари.

Евентуалното бъдещо участие на "Росатом" ще доведе до нови кражби от проекта, до ново източване на средства, убеден е проф. Касчиев.

Той смята още, че чрез рестарта на АЕЦ "Белене" енергийният министър Теменужка Петкова търси как да си спаси кожата.

Новата ядрена централа е необходима, за да не се фалира НЕК. А ако това се случи, г-жа Петкова ще бъде подгонена от прокуратурата, затова, че е довела НЕК до това състояние. 

Цялото интервю с проф. Георги Касчиев е в звуковия файл.

Снимка






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. Тази година ще се приемат 139 медицински сестри, или с 19 повече от миналата година. В програма "Точно днес"..

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13