Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма стари и нови самолети и вертолети - има годни или негодни!

Трябва отново да полетим! Във въздуха сме много силни

В никакъв случай падането на вертолета не се дължи на пилотска грешка

Загубихме хора, които спасяват хора. Загубихме точно такива спасители. Това е тъгата, която ни преследва от снощи и трудно ще бъде заличена. 

Това заяви пред Радио Пловдив ген. Спас Спасов, председател на Управителния съвет на Фондация "Български ВВС" и бивш шеф на корпус "Тактическа авиация". 

Той изказа съболезнования към семействата и колегите на загиналите от 24-та авиобаза Крумово, на всички колеги от авиацията и от българската армия.

Катастрофата на авиобаза Крумово не се дължи на пилотска грешка, убеден е ген. Спасов. Той предположи, че най - вероятно инцидентът е заради отказ на някоя от системите на машината. Но това трябва да установи назначената комисия, разследваща инцидента.

В никакъв случай не бих приел, че може да има някаква пилотска грешка, заяви ген. Спас Спасов

Хеликоптерът МИ-17 е нова от старите машини, посочи той и уточни, че дори да е от най - сатрите, които могат да летят, 

Това, което лети и е допуснато до полети, е изправно. То работи. Противник съм на такава терминология стар или нов самолет, обясни генералът. 

Той даде пример с "Кугър"-ите и "Спартан"-ите, които също са вече на доста години. 

Машините са годни за летене или негодни. Ако не са годни, те ще са на земята!

Генерал Спасов изключи дори мисълта, че за вертолета МИ-17 може да не е направено всичко, което трябва, за да може той да лети. 

И той щом лети, значи е нов, образно казано. 

В световната авиация много самолети и вертолети летя, въпреки че имат зад гърба си не само 20 - 30 - 40, но дори 50 и повече години, обясни бившият шеф на корпус "Тактическа авиация". 

Снимка

Според ген. Спасов падането на военния хеликоптер МИ-17 най - вероятно се дължи на отказ на някоя от системите.

Той посочи, че е от компетенциите на разследващите да установят как е направен ремонтът на вертолета през 2016-та година. 

Много неща има да се изследват - какво е изписано и подменено, това, което е ресурсно, дали е подменено така, както са изискванията. Чак тогава ние ще научим истината, обясни ген. Спасов.

Що се отнася до подготовката на пилотите, ако има някой, който да каже, че е достатъчна, че е добра, той просто не е запознат. Няма колега, който да каже, че е достатъчна тяхната подготовка, убеден е генералът. 

По думите му, загиналите летци са с много летателен стаж, но часовете са много малко.

Това не е довело до катастрофата.

Ген. Спасов обърна внимание, че вертолетът е паднал за кратко време. От 20 метра височина това са 2 - 3 секунди. И това се е случило. Пилотите нямат никаква възможност дори да реагират на създалата се ситуация!

Трябва всеки, от когото зависи подготовката на пилотите в българската авиация, да си сложи ръка на сърцето и да признае: Да, малко даваме за тази българската авиация, която е достойна и винаги е била на висота, призова председателят на Фондация "Български ВВС".

Авиацията ни върви към нула, независимо, че имаме претенции да бъдем нещо, коментира още той. Но е категоричен:

Трябва отново да полетим! Във въздуха сме много силни! 

Цялото интервю с ген. Спас Спасов е в звуковия файл. 

Снимка

Двамата военни пилоти загинаха на единствения летящ Ми-17. Същият вертолет борд 417 откри парада на Деня на армията на 6 май и развя над София националния трибагреник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

На есен отиваме на седми по ред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33