Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За сигурността и отбраната всички партии трябва да са обединени

За 2-3 секунди ситуацията от аварийна е станала катастрофална

Хроничният недостиг на финансови средства даде отражение във всяка област в армията

Убеден съм, че нашите пилоти са действали по най - добрия начин, но ситуацията за твърде кратко време се е развила от аварийна в катастрофална. Те са имали само 2 - 3 секунди, така че, убеден съм, че са се борили мъжки до последно. 

Това каза пред Радио Пловдив ген. Симеон Симеонов, бивш командир на авиационен полк в база Граф Игнатиево, командир на "Тактическа авиация - Пловдив" и началник-щаб на корпус "Тактическа авиация", началник на Главния щаб на  

ВВС и командващ ВВС, от 2009 до 2014 г. началник на отбраната на Република България. Сега ген. Симеонов е депутат от ДПС, член на парламентарната комисия по отбрана и сигурност.

Снимка

Той припомни, че години наред има дефицит на средствата за отбрана. Намаляват се бюджетите на министерството на отбраната, на ВВС, на сухопътните войски и на флота.  

Намаляването на средствата не само за авиацията, но за армията като цяло дава своя отрицателен резултат, заяви ген. Симеон Симеонов.

Според него политическа отговорност като цяло може да се търси по отношение на бюджета

Когато има трудности със сигурността и отбраната на страната, всички политически партии трябва да са обединени, категоричен е ген. Симеонов.

Той смята, че модернизацията е закъсняла тотално. Политиците са в дълг към българската армия. Трябва да се прави всичко възможно да бъдат предоставени необходимите финансови средства, коментира ген. Симеонов. 

Той каза още, че когато една техника се поддържа в изправност и е подготвена съгласно всички нормативни документи и отговаря на техническите изисквания по параметри и показатели, няма нищо проблемно. 

Има много такива примери в авиацията, посочи Симеонов и даде пример с бомбардировача Б-52, който се използва в армията на САЩ. Той е от 50-те години на миналия век, но продължава да служи и да се модернизира. 

Подготвена ли е стабилно и както подобава авиационната техника - било то самолет или хеликоптер, няма нищо проблемно да се лети на тази техника!

Хроничният недостиг на финансови средства даде отражение във всяка една област на армията, коментира Симеонов. 

Той предупреди, че ако средствата за авиацията рязко се увеличат, наваксването на изоставането не трябва да става наведнъж, защото това може да струва много скъпо

Симеонов даде пример с Румъния, чиито пилоти са имали много ограничен нальот. След това възстановиха техниката, предоставиха им гориво и са започнали интензивна летателна дейност, която е била съпроводена с много катастрофи и загуби на човешки животи

Всичко трябва да става много разумно, много добре обмислено. С това шега не бива! 

Не мога да кажа дали парите за саниране са изяли парите за армията, коментира още ген. Симеонов. По думите му, военният бюджет е недостатъчен. 

Ако се използва една трагедия за конкретен случай, не е много сериозно. Така ген. Симеонов коментира намерението на БСП да внесе вот на недоверие на правителството по темата "Сигурност". 

Той смята, че е необходимо запознаване с мотивите за внасянето на този вот. 

Трябва да бъдат оценени много добре аргументите с исканията и тогава ще има решения, подчерта генералът - депутат от ДПС. 

Цялото интервю с ген. Симеон Симеонов е в звуковия файл. 

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

На есен отиваме на седми по ред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33