Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Умни" контейнери за смет докладват кога се налага да бъдат почистени

Смарт сметопочистването донесе на общината награда за иновация

Датчици са монтирани на контейнерите по улица “Иван Вазов“ и чрез мобилно приложение подават информация до почистващата фирма за това колко са пълни съдовете.

„Смарт сметосъбирането“ донесе на Пловдив приза „Най-иновативна община“ на Асоциацията на Българските градове и региони.

„Точната информация ни дава възможност за гъвкави решения, така че ако някой контейнер отново се напълни след обслужването му по график, да реагираме своевременно“, коментира нововъведението директорът на „Чистота“ Иван Стоянов.

Снимка

Подобни устройства предстои ще бъдат монтирани и върху първите подземни контейнери в Пловдив, които сега се изграждат на ул. „Отец Паисий“. За удобство на гражданите там се предвижда да бъдат поставени и червени и зелени светодиоди, по които да се ориентират за степента на запълненост на съдовете за смет. 

Националният приз „Най-иновативна община“ бе присъден на Община Пловдив и за постижения в  дигитализацията на учебния процес и за свободнити точки за достъп до интернет в градските паркове.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Продължава гасенето на пожара на Беклемето

Създадена е организация за овладяване на пожара в района на Беклемено, съобщават от МВР. Днес на помощ идват пожарникари, които се завръщат от гасенето на пожарите в Гърция, както и 40 военнослужещи с техника на армията. Припомняме, че остава в сила частичното бедствено положение в Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Големият пожар в района..

обновено на 20.07.24 в 08:43

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 08:43

В Карлово почитат жертвите на "Страшното"

Навършват се 147 години от „Страшното” в Карлово. През 1877 г. карловци изживяват най-страшните шест месеца. Тогава турска войска и башибозук нахлуват в града и избиват 800 души - свещеници, учители, лекари, търговци, занаятчии.  Хиляди семейства оплакват своите погубени близки. Пред паметника на загиналите в двора на храм „Свети Николай“ в..

обновено на 20.07.24 в 08:42

Пожар лумна до къщи в „Столипиново“

Пожарникарите гасят пожар в „Столипиново“, лумнал от запалени боклуци.  На място са се отзовали 4 противопожарни коли с екипите им.  Няма пострадили от стихията. Спасени са намиращите наблизо къщи и паянтови постройки. Голяма част от квартала е задимена.

публикувано на 19.07.24 в 19:12