Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Научно - изследователски център за 23,5 милиона лева откриват в ПУ и МУ

Нова научно-изследователска инфраструктура ще се изгражда в следващите пет години в Пловдив със средства от Европа. Ще се работи по 12 научно-изследователски програми, от които 8 нови лаборатории.  Това ще стане след реализиране на най-мащабния проект - Център за компетентност „Персонализиране иновативна медицина /ПЕРИМЕД/“. 

Това съобщиха ректорите на двата универститета партьори - проф. Стефан Костянев, МУ и проф. Запрян Козлуджов, ПУ. Те ще работят в следващите пет години съвместно с Института по минералогия и кристалография към БАН-София. 
Заедно ще изградят високотехнологичните лаборатории и 2 научно-изследователски системи със съвременно научно оборудване. 

Целта е не само науката да се комерсиализира, произвеждайки продукти и технологични разработки. Важното е преди всичко  да се помага на пациентите в областта на онкология, онкохематологията, интензивната медицина, иновативни лекарствени носители при прицелна терапия, биоинженерни технологии и биосензори.

От Оперативната програма „Наука и образование за ингелигентен растеж“ са отпуснати 20 млн. лева, а националното съфинансиране е 3,5 млн. лева.

Пловдивския университет и колегите им от МУ-Пловдив са успели да преборят конкуренцията на 20 ВУЗ-а от страната и спечелиха единствения подобен проект. Той ще се осъществи до 2023 година и ще касае активно развитие на науката за следващите 10 години. 

За първи път в страната ще се изгради уникална лаборатория, където има апаратура за изграждане на изкуствен гастроинтестинален тракт.

ПУ ще използвани в рамките на проекта 11 млн. лева, каза проф. Запрян Козлуджов. Той акцентира, че ще ремонтират сградата на ул. „Костаки Пеев“, където ще се помещават и  5 нови лаборатории. 

Проф. Стефан Костянев съобщи, че ще се изгради научен екип от 50 български изследователи, 10 водещи изследователи от ЕС, както и 25 доктори и 8 млади учени от България. Целта е да се влеят живителни средства в нашата наука, която е недофинасирана, обобщи Костянев.

Галерия

Още от категорията

Град Пещера чества своя празник

Пещера днес отбелязва своя празник.  Тържествата започнаха с празнична Гергьовска света литургия в храм „Свети Георги“, а на площад „България“ бе издигнат националният флаг.  В празничото си слово кметът Йордан Младенов поздрави съгражданите си: "Да пребъде нашият град! Да звучи гордо името Пещера и да е символ на по-добър живот, на ценности и..

публикувано на 06.05.21 в 09:56

Отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия

На Гергьовден отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия, на който отдаваме почит към доблестта и смелостта на българските воини.  Военновъздушните сили са подготвили атрактивна авиационна програма, при която едновременно ще бъдат направени демонстрации в небето над София и над единствената Изтребителна Авиобаза у нас – „Граф..

обновено на 06.05.21 в 08:53

Храмът "Св. Георги" в Златоград чества 150-годишен юбилей

На храмовия си празник църквата „Св. Георги Победоносец“ в Златоград чества 150-годишния си юбилей с богослужения, възглавени от архиерейския наместник Смоленския епископ Висарион с благословението на Пловдивския митрополит Николай. Снощи в навечерието на Гергьовден бе отслужена празнична Вечерня с Петохлебие и литийно шествие с иконата на..

публикувано на 06.05.21 в 08:51

Музеят на авиацията с вход свободен за Гергьовден

И Музеят на авиацията край Крумово ще отбележи Деня на храбростта и Празника на Българската армия.  Той ще отвори вратите си свободно за посетители.  Освен документалната изложба с фотографии от Космоса на първия български космонавт Георги Иванов „Когато илюминаторът беше хоризонт“, най-малките гости ще могат да нарисуват впечатленията си от..

публикувано на 06.05.21 в 08:41

189 са новите случаи на КОВИД-19 в Пловдивско, у нас са 1635

1635 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. Положителни са малко под 11 % от направените близо 14 500 (14 498) теста, сочат данните на Единния информационен портал.  В Пловдивска област новите случаи са 189, в Пазарджишка – 25, в Смолянска – 24.  2669 души са преборили вируса, но 164-ма души са починали. В болници се..

публикувано на 06.05.21 в 07:40