Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Театърът с проект „Европейска Одисея 2019: Пътуващият човек“

| обновено на 20.06.18 в 14:20
На старта на проекта "Одисей"
Снимка: Стоян Терзиев, Радио Пловдив

Спектакъл за Одисей ще бъде основното художествено събитие на Европейската столица на културата в Пловдив през 2019 година след откриването.

В Драматичен театър – Пловдив стартира проектът „Европейска Одисея 2019: Пътуващият човек“. Основен компонент на проекта е създаването на спектакъл, базиран на Омировата „Одисея“. Автор на драматургичния текст е Александър Секулов, върху постановката ще работи Диана Добрева, а сценографията ще е на Мира Каланова.

„Одисей е приказка за онзи човек, който пътува между световете извън времето. Стремил съм да запазя искрящия хумон, смеха и онази лекота, с която този герой влиза във всяко едно приключение“ – заяви драматургът Александър Секулов, който изтъкна, че вече работи над текста, издържан с ритмиката на хекзаметъра.

„Най-важното за „Одисей“ е да успеем да опитомим и уловим духа на този човек, на този, който се осмелява да се изправи и срещу богове, и срещу природа, за да предвожда своите хора в безвремието, където да преборят своите демони“ – твърди за спектакъла театралният режисьор Диана Добрева.

В спектакъла ще вземат участие около 200 персонажи, включително и студенти по актьорско майсторство. 

Специално участие ще има и Гръцкият национален театър. Специален гост ще бъде гръцкият музикент Янис Пантазис, който изработва и свири на антични инструменти.

Постановката ще бъде реализирана на сцената на Драматичния театър в средата на февруари, следващата година – уточни директорът на Драмата Кръстю Кръстев.


Още от категорията

"Другият свят - епидемични импровизации"

Още един поглед към пандемията и това как тя оказва влияние върху културния ни живот. Разговаряме с композиторът Петър Петков, автор на пиесата „Shared loneliness“, част от полския фестивал „All about freedom”, посветен на памндемията. Пиесата е изградена върху теренни записи от "Социалния звуков архив"- инициатива от Европейски Център за..

публикувано на 27.10.20 в 15:02

Епископската базилика на Филипопол се сдоби с акт 16

Голямата Базилика вече има издаден Акт 16, това съобщиха за Радио Пловдив от фондация „Америка за България“. Припомням, че на 14 октомври на инспекция в археологическия обект бе десетчленна комисия, която прие строително-монтажните дейности от изпълнителите - община Пловдив и фондацията.  Още тогава те декларираха, че Епископската базилика на..

публикувано на 27.10.20 в 11:33

Филм за Св. Ефрем Нови в Асеновград

 Специална прожекция на филма „Светецът светкавица“   който представя живота и чудесата на свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови,  ще се състои в Асеновград.  Филмът разказва за живота и дивните чудеса св. великомъченик Ефрем Нови. Във филма журналистът Ангел Бончев ни среща с   десетки хора, докоснати от Светеца светкавица, както  наричат и..

публикувано на 27.10.20 в 11:00
Two Hours Away

Дебютно парче на пловдивска група влезе в "БНР Топ 20"

"Нямам сили" -  така се казва д ебютната песен на пловдивската група "Two Hours Away", която влезе в престижната музикална класация "БНР Топ 20" . Вече седмица клипът на парчето е публикуван в социалните мрежи и се  радва на сериозна популярност. "Two Hours Away" събира петима, отдадени на музиката пловдивчани. Трима от тях са професионални..

обновено на 26.10.20 в 19:03

Премиера закрива „Месец на Джани Родари“ в Кукления театър

Със спектакъла    "Кученцето, което не можеше да лае" по Джани Родари, в Пловдивския куклен театър  на 31 октомври се закрива първият фестивал  „Месец на Джани Родари“.  История за едно съвсем малко кученце, оставено в торба, насред големия и непознат свят. Без да има кой да го научи как се лае, то тръгва по своя път. Очакват го  много..

публикувано на 26.10.20 в 14:55