Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Театърът с проект „Европейска Одисея 2019: Пътуващият човек“

| обновено на 20.06.18 в 14:20
На старта на проекта "Одисей"
Снимка: Стоян Терзиев, Радио Пловдив

Спектакъл за Одисей ще бъде основното художествено събитие на Европейската столица на културата в Пловдив през 2019 година след откриването.

В Драматичен театър – Пловдив стартира проектът „Европейска Одисея 2019: Пътуващият човек“. Основен компонент на проекта е създаването на спектакъл, базиран на Омировата „Одисея“. Автор на драматургичния текст е Александър Секулов, върху постановката ще работи Диана Добрева, а сценографията ще е на Мира Каланова.

„Одисей е приказка за онзи човек, който пътува между световете извън времето. Стремил съм да запазя искрящия хумон, смеха и онази лекота, с която този герой влиза във всяко едно приключение“ – заяви драматургът Александър Секулов, който изтъкна, че вече работи над текста, издържан с ритмиката на хекзаметъра.

„Най-важното за „Одисей“ е да успеем да опитомим и уловим духа на този човек, на този, който се осмелява да се изправи и срещу богове, и срещу природа, за да предвожда своите хора в безвремието, където да преборят своите демони“ – твърди за спектакъла театралният режисьор Диана Добрева.

В спектакъла ще вземат участие около 200 персонажи, включително и студенти по актьорско майсторство. 

Специално участие ще има и Гръцкият национален театър. Специален гост ще бъде гръцкият музикент Янис Пантазис, който изработва и свири на антични инструменти.

Постановката ще бъде реализирана на сцената на Драматичния театър в средата на февруари, следващата година – уточни директорът на Драмата Кръстю Кръстев.


Още от категорията

Напусна ни Гавраил Панчев

На 2 април 2020 г. на 65 години си отиде публицистът, изследовател и общественик Гавраил Панчев.  Автор, за когото знанието беше смисъл и живеене за другите. Той остави след себе си 9 книги и множество публикации в списания и вестници от 1992 г. насам. Завършил „Българска филология“ в Пловдивски Университет „П. Хилендарски“ през 1982 г., през..

публикувано на 08.04.20 в 16:44

„Извънредни мисли“ – когато времето е спряло

Ден след ден се нижат дните  от четвъртата седмица на карантината. Мотивации, обнадежденост, позитивизъм и кураж, започват тук-таме да капят като зрели плодове. Това също сме ние – борбени, успяващи, уморени. Това също е наше – дух, надежда, отчаяние. Всичко е човешко и понякога тежи, особено, когато липсва свобода. Мария Янева е родена в..

обновено на 08.04.20 в 14:11

Великите европейци - Плотин

Твърди се, че преди смъртта си великият античен философ Плотин казва: „Е, сега вече ще се опитам да слея божественото в мен с божественото във Вселената”. Дано да го е казал наистина – не само защото звучи красиво, а и защото думите някак концентрират основния смисъл на цялата негова философия. Плотин да не се бърка с Платон. Той живее 6..

публикувано на 08.04.20 в 09:54

Заедно сме в инициативата "Оставамe си вкъщи"

Представяме поредната среща в инициативата  #оставамЕСивКъщи   с Европейска столица на културата.  Пловдивските културни институти си подават ръка по идея на зам. кмета по култура Пламен Панов. За новите идеи информира Виктор Янков, зам. директорът на фондация „Пловдив’2019“.   Инициативата на Европейска столица на културата „Оставаме си..

публикувано на 07.04.20 в 10:45

Людмила Сугарева - 50 години в ефир и 21 с предаване "Срещи"

"Не достигнах там, където исках, но пристигнах там, където имах нужда да бъда" , този цитат  от "Галактическия стопаджия"  използва Людмила Сугарева за навършването на 50 години в ефира на Радио Пловдив и 21 години от предаването и "Срещите" - всяка събота от 9 часа. И двете годишнини са точно на 6 април. Всичко се променя, технологиите,..

обновено на 06.04.20 в 15:18