Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Музиката не може да се разкаже, тя се преживява

| обновено на 21.06.18 в 07:14

Над 12 хиляди души са гледали на живо Лили Иванова в рамките на националното й турне „За пълноценни мигове с музиката“, което тръгна от Пловдив през февруари и вече гостува в шест града. 

Пловдив отново посреща певицата, за втори път тази година, в края на юни. Тя ще изпълни на сцената на Античния театър песните от най-новия си албум и едни от най-големите си хитове през годините. Дни преди концерта Лили Иванова даде интервю за Радио Пловдив .

Какво ще чуят пловдивчани и кои са другите музиканти, които застават до Вас освен Ангел Дюлгеров и Огнян Енев?

Другите музиканти са Веселин Веселинов - Еко (бас), Орли Цветанов (цигулка), Росен (барабани), ЛаТиДа (беквокали) и ... моето присъствие. За музката не мога да кажа какво ще се случи, тъй като музиката е нещо, което не може да се разкаже. Може би моите почитатели трябва да дойдат, да чуят и да си кажат мнението.

Последният албум, който издадохте е без име. Той съдържа 11 композиции и е мастериран в Лос Анджелис. Защо без име?

Мисля, че това е интересно. Направих го без да се пише коя съм, що съм. На обложката има една рисунка на художника Васил Горанов и не бих си позволила върху творбата на един творец да слагам името си или името на моя песен, заглавие и т.н. Смятам, че това е моето уважение към този творец.

Музикалната критика определя песните Ви като вечни, но те всеки път звучат като нови. Вие винаги сте в крак с времето. Факт е, че върху аранжиментите на последните Ви албуми работи пловдивчанинът Ангел Дюлгеров. Как го открихте?

Открих го в зала „Арена“, когато възложих моите аранжименти и диригентството за концерта ми в София на Живко Петров. Просто той избра музикантите, които трябва да бъдат като акомпанимент към този концерт. Това мисля, че бяха най-добрите музиканти от България. Там забелязах Ангел Дюлгеров и ме впечатли неговият маниер на свирене. След това веднага проучих кой е и така започнахме да работим заедно.

Трябва ли според Вас да има задължителна квота за българска музика? Ваши колеги повдигнаха този въпрос, но отговорът, сякаш се загуби в пространството...

Мисля, че е редно да има такъв закон, но е много важно да се знае кой ще издаде такъв закон, как ще се прилага и кой ще следи за прилагането му. Това са важни неща и без да се решат е безсмислено да има такъв закон. Всеки народ слуша своята музика. Моето пожелание към слушателите и към медиите – повече хубава българска музика, а не толкова много шум и кючек.

Какво слуша Лили Иванова от световната или класическата музика?

Моят любим певец е Стинг, който тези дни има концерти на Античния театър, харесвам и Дзукеро. Има един израелски певец, който се казва Асаф Авидан. Той е много интересен  и имам неговите дискове. Аз обичам и следя всичко , което се случва по света, за да си сверявам часовника, да получавам някакви нови идеи. Мисля, че това е полезно за всеки творец и го правя с удоволствие.

Пожеланието на Лили Иванова към пловдивската публика можете да чуете в интервюто от прикачения файл или в  предаването "MP 3 формат" на 21 юни , след 10 часа  и след 18 часа в ефира на Радио Пловдив.    

Кадри от концерта на Лили Иванова на Атичния театър през 2016-та

Още от категорията

Уроци за свободно творческо себеизразяване

Днес, с Радослав Гърманлиев, говорим за предстоящия отворен урок за свободно творческо себеизразяване. Едно приключение, което може да подарите на децата си. Чрез развлекателния и творчески характер на игрите, които ще бъдат включени, ще може да се развие въображението, творчеството и себепознанието на децата.  Децата ще бъдат въвлечени в..

публикувано на 20.10.20 в 15:07

Епископската базилика отваря врати до края на годината

„Епископската базилика на Филипопол е готова да посрещне посетители.  Бихме желали да отвори врати за посетители колкото се може по-скоро преди края на 2020 година. Зависи от Община Пловдив и Министерството на културата да приключат процедурата по прехвърляне на собствеността от държавата към Общината, както и от евентуални допълнителни..

публикувано на 20.10.20 в 12:24

Отново в Полша след 12 години - разказва Милко Петров

Музикалният редактор в Радио Пловдив Милко Петров е завършил Църковна музикология в университета  "Кардинал Стефан Вишински" във Варшава.  Той беше един от коориданаторите за посещението на папа Франциск у нас и диригент на папския хор при посрещането на папата. След 12 години, той  беше  за кратко във Варшава, и разказа за събития от културния живот..

публикувано на 20.10.20 в 12:17

"Класика и кино" в Европейския музикален фестивал в Пловдив

Цигуларката Мила Георгиева и  пианистът Георги Черкин са солисти на  мултимедийния концерт  „Кино и класика“ в Дома на културата  на 22 октомври. Концертът е от програмата на  „Европейски музикален фестивал“ в Пловдив, който е част от Календара на културните събития на града.   Диригент е Максим Ешкенази, а визуалното оформление е на  актьора и..

публикувано на 20.10.20 в 11:34

Тийн Insight 1 вдъхва увереност на тийнейджърите

Срещаме ви с Дорина Ташева. Тя от своя страна ни споделя повече за един 4-дневен семинар, който въвежда тийнейджърите в лесни техники за осъзнатост и умения за изграждане на доверие в собствените сили.  Освен това помага за подобряване на уменията за общуване с възрастни и връстници и спомага за постигането на увереност, доверие и за усещане за..

публикувано на 20.10.20 в 11:20