Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколозите ще обжалват поредното решение на пловдивските магистрати за зоологическата градина

Трета серия "Съдът в полза на общината" в Пловдив

Без значение от изхода на делото зоопаркът няма да бъде по - малко построен

| обновено на 25.06.18 в 16:59
Снимка: agroplovdiv.bg

Ще обжалваме на следваща инстанция. Това ще е вече за трети път по това дело.

Това заяви пред Радио Пловдив Георги Сербезов, председател на сдружението "Граждански контрол - защита на животните" по повод решението на Пловдивския административен съд да отхвърли жалбите на еколозите по отношение на оценката на въздействието върху околната среда за строителството на зоологическата градина. 

Това решение на пловдивските магистрати дава зелена светлина да се завърши зоологическата градина.

През една година община Пловдив "си го печели" това дело, след което Върховният съд го връща в Пловдив. Това е вече за трети път, припомни Сербезов.

Това е трета серия на същия филм, подчерта природозащитникът и посочи, че отказът от ново обжалване би бил истински абсурд, тъй като би обезсмислил всички досегашни усилия на еколозите.

Сербезов припомни, че първият път съдия Стоил Ботев от Пловдивския административен съд , на когото е било разпределено делото, го е върнал с определение, че жалбата на еколозите е недопустима. Така делото не се е гледало по същество. 

След обжалване Върховният административен съд връща делото на Пловдивския с указания да се гледа делото по същество. 

Снимка

Георги Сербезов продължи с описанието на съдебната сага:

Делото беше гледано уж по същество. В решението си Пловдивският административен съд не уважи жалбата ни. Обжалвахме и Върховният съд върна делото на друг състав на съда в Пловдив с мотиви, че съдопроизводствените действия не са проведени законосъобразно - не са събрани нито достатъчно доказателства, нито са направени някакви правни изводи, изобщо в решението липсват мотиви, за да може ВАС да се произнесе по законосъобразността на решението на Пловдивския съд.

Сербезов подчерта, че еколозите оспорват акта на директора на РИОСВ-Пловдив, въз основа на която е била изсечена 40 декара гора, без да е правена оценка за въздействието върху околната среда.

Проблемът е, че разрешението за строеж, което беше издадено още през 2016 година, за него е абсолютна пречка това, че решението на директора на РИОСВ-Пловдив не е влязло в сила. Въпреки това, разрешението за строеж беше издадено и зоопаркът е практически построенкоментира още Георги Сербезов.

Без значение от изхода на делото зоопаркът няма да бъде по - малко построен, каза природозащитникът.

Георги Сербезов обяви, че обжалването на съдебните решения няма да донесат нищо, но ще допринесат единствено за законността и справедливостта. И оттам-нататък ако има институции останали действащи, да си правят изводите, подчерта екологът.

Цялото интервю на Неда Велкова с Георги Сербезов е в звуковия файл.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38