Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разрастват се протестите на майките, скоро и в Пловдив

Пореден протест на майките на деца с увреждания, които поставиха своите проблеми за решаване, но към днешна дата този диалог изглежда труден.

Те излязоха на мълчаливо присъствие пред НДК, където се провежда международна конференция „Европейският стълб на социалните права: Да работим заедно за постигането на резултати“ – част от Българското европредседателство на Съвета на ЕС. С днешната проява те се обявяват за реални разговори за хората с увреждания.

Пред Радио Пловдив Кристина Николаеав от Конфедерацията за защита правата на децата заяви, че вчершаните разговори със социалния министър не са дали резултат.

Идеята на срещата беше да се направят компромиси от двете страни. Но на нас ни се предложи само да се откажем от нашите искания, без да се направят никакви компромиси. Ние искаме отделен Закон за личната помощ, искаме реформи в Агенцията за хората с увреждания – да се увеличи нейния институционален статут, нейните отговорности и да стане изпълнителна агенция за хората с увреждания, да излезем от опеката на Агенцията за социално подпомагане. И двете неща не бяха приети от социалния министър, обясни Николаева.

Тя допълни, че майките са били готови на компромис – текстове от проекта на Закона за личната помощ да бъдат вписани в останалите два закона, а за сметка на това те да излязат от Агенцията за социално подпомагане.

Защото ние не сме социално слаби, защото държавата ни приравнява като социално слаби. И от раждането на нашите деца – тя ги обрича да бъдат социално слаби, обясни Кристина Николаева.

Протестите на майките на деца с увреждания се разрастват. Очаква се скоро палатков лагер да се организира и в Пловдив.

Цялото интервю с Кристина Николаева можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Уволниха държавен служител от Асеновград заради участие в РИК

Скандално уволнение на държавен служител заради назначаването му в 17-та Районна избирателна комисия на Пловдив област. Началникът на Общинска служба по земеделие – Асеновград Ваня Костадинова е била освободена в петък от директора на Областната дирекция „Земеделие“ Ангел Личев.  Костадинова и нейният адвокат са обжалвали в..

публикувано на 03.06.24 в 16:12

В агросектора да се подпомагат интегрирани решения

„Когато се вдигне жизненият стандарт на хората и по-голяма част от тях спрат да купуват само най-евтините неща“. Тогава, според доц.  Божин Божинов, експерт по растителна генетика от пловдивския Аграрен университет, ще е възможно да се увеличи дела на пазара на българските плодове и зеленчуци. Според него процесът ще изисква усилията и на..

публикувано на 03.06.24 в 16:11

Демографската пустиня у нас е колкото площта на Дания

В България има цели райони, в които от 30 години не се е раждало дете. Почти 40% от територията на страната ни представлява “демографска пустиня”. Това са места, в които живеят под 10 души на кв. км. У нас площта на тази „демографска пустиня“ е колкото са териториите на страни като Дания и Нидерландия.  Още по – тревожното е, че само за..

публикувано на 03.06.24 в 14:50

Постоянното ходене на избори не носи позитиви на никого

"Това, че ще гласуваме два избора на една и съща дата, вкарва доста повече енергия в изборите. Партиите правят доста големи събития в София, Пловдив и на други места в страната, което означава, че има повече енергия". Това заяви политологът и изборен експерт Даниел Стефанов. Той обаче изрази недоверие, че ще видим съществен скок в активността на..

публикувано на 03.06.24 в 11:12

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53