Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени са възможни между двете четения на закона

Ако не бъдат чути, търговците на горива продължават с протестите

НФСБ защити дребните собственици в бизнеса с горива

Снимка: архив

Търговците  на горива, собственици на  малки безиностанции, продължават с протестите си срещу новия закон за горивата, който бе приет на първо четене. Днес, след демонстрация в столицата, протестиращите имаха среща с народни представители от Патриотичния фронт. За резултатите от нея  разговаряме с търговеца на горива Петър Кантарски и с депутата Християн Митев. 

Спорде Кантарски  в управляващите няма желание за разрешаване на казуса. 

Вчера никой не пожела да говори с нас, днес продължихме с протестите, но няма резултат от срещата, коментира търговецът. 

Законопроектът предвижда всички,които складират или транспортират горива да бъдат регистрирани в Министерството на икономиката и да представят сериозни банкови гаранции, както и да имат определен капитал, за да продължат да работят. Собствениците на малките бензиностанции искат да бъдат разграничени от големите  вериги. Протестиращите се опасяват, че с този законопроект цената на горивото ще скочи, а на пазара ще останат само големите вериги

Снимка .

Нашите притеснения са че и за крайния потребител ще се вдигне цената. 

Според Кантарски има не добре обмислени неща в закона, но той е бил приет на първо четене от НС. По думите му има риск законът да не  бъде ратифициран от ЕС. 

Много от нашите търговци ще прекратят дейност, ако той влезе в сила. С него се облагодетелстват определени големи фирми. Ако не срещнем разбиране ще продължим с протестите, може да блокираме София, категоричен е Петър Кантарски.

От своя страна народният представител от НФСБ  Християн Митев обясни, че търговците са получили подкрепа на срещата. Той уточни, че на срещата е  поискано от търговците да представят исканията си, които да бъдат взети под внимание при второто четене на закона. 

Поели сме ангажимент да се съобразим с предложенията на търговците. Ние също смятаме, че закона има нужда от усъвършенстване. Няма пречка спорните текстове да бъдат коригирани или отменени. Но на този етап няма как да бъде отменен закона. Този законопроект е минал първо четене. Всеки един народен представител може да прави предложения за промени между двете четения. Няма пречка законът да се увършенства. 

Депутатът поясни, че и търговците са разбрали това. 

Християн Митев

На въпрос дали в коалицията на ОП има вътрешни разногласия относно законопроекта, внесен от депутата Емили Димитров, който не присъства днес на срещата с търговците, Митев заяви, че няма.

Двата разговора може да чуете в прикачените звукови файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари, арестувани за документна измама с фиктивните процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които не са й били назначавани...

обновено на 11.07.24 в 13:35

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се провежда протест, с който събралите се граждани искат оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27