Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България може да привлече инвеститор на модел автомобили

Очаквам в следващите дни България да вземе решение за участие в Еврозоната и Банковия съюз

Румен Гълъбинов
Снимка: БГНЕС

Финансистът Румен Гълъбинов с коментар за икономическите новини - за растеж и конкурентоспособност, иновации и дигитализация. 

Говорим на фона на констатацията му, че в България за последните 10 г. чуждите инвеститори са загубили доверие в управлението. 

Въпреки това от Тракия икономическа зона съобщават, че днес в Куклен правят първа копка на нов завод за авточасти с турски инвеститор. 

Приток на инвеститори от Турция, които работят за западноевропейски марки автомобили ще има и занапред, каза Гълъбинов и посочи, че те като цяло търсят диверсификация на производството, защото са най-големите в Европа.

В същото време финансистът отбеляза, че инвестициите в България намаляват, защото редица регулационни режими са или корупционни, или абсурдни, не изпълними и по-тежки, отколкото в други държави от ЕС.

Първите статистически данни сочат, че преките инвестиции са с 50% по-ниски, отколкото през миналата година за първите четири месеца. Румен Гълъбинов смята, че целта през 6-те месеца председателство е била да се привлекат повече инвеститори, но този ефект може да се очаква и през втората половина на 2018-та. 

Има заявен интерес, но за съжаление данните показват, че инвестициите в дялов капитал намаляват, както и инвестициите в реинвестирана печалба, те са отрицателни величини, каза още финансистът. По думите му напр. АЕЦ "Белене" е обект, който се строи над 30 години и все още не е открита вярната формула, по която той да стане реалност. 

Гълъбинов смята, че инвестиции може да има в енергетиката и търговията на природен газ, като България стане център с хъба "Балкан".  Малко рано правителството обяви, че е приключила приватизацията, каза още той. Според него е важно да се мисли за БДЖ, на които железници - пътнически и товарни превози трябва да се намери решение, защото във вида, в който са в момента бъдещето им е неустойчиво.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33