Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съединение се размина с бедственото положение, засега

Ситуацията обаче остава напрегната, р. Потока може да прелее, ако продължи да вали

| обновено на 28.06.18 в 17:00

Засега в Община Съединение няма да се обявява бедствено положение, съобщи пред Радио Пловдив кметът  Атанас Балкански.



По думите му, до момента са наводнени няколко дворни места и мазета на къщи в южната част на града и ниските места, където се струпва целият водосбор.


"Цялата налична тежка техника отводнява проблемните точки, багерите прокопават и разширяват деретата, които отвеждат водата", обясни кметът на Съединение.

Поройният дъжд заля улиците, които в центъра са са в поносимо състояние, но в ниската  южна част на града са напълно залети и трудно проходими за хора и автомобили.


СнимкаСнимка


Няма опасност от преливане на близките до Съединение водоеми, сред които има и няколко големи язовира, увери кметът Атанас Балкански. Техните нива са в нормите, но за повече сигурност се извършва  контролирано изпускане, допълни той.

Въпреки това, обстановката остава тревожна, тъй като минаващата през града р. Потока поема целия водосбор и има опасност да прелее, ако валежите не намалеят, каза още Атанас Балкански.  За среща с него на място пристигна директорът на  ОДП – Пловдив старши комисар Атанас Илков.  Двамата са обсъдили готовността на аварийните служби за съдействие при евентуално усложняване на обстановката.

Проблемът се повтаря при всеки обилен дъжд или снеготопене, защото  Съединение няма канализация, призна кметът.  Той припомни, че неговите приемници на поста неколкократно, но безуспешно  са кандидатствали за тази инфраструктурна необходимост. Проектите им така и не бяха одобрени, а без външно финансиране нищо не може да се направи, разказа  Атанас Балкански. 

Той съобщи, че също е заявил за одобрение проект за цялостна канализация и отводнителна инфраструктура на града.

"Тъй като  всички детайли са изготвени прецизно, надявам се да съм последният  кмет, който ще се оплаква от липсата на канализация", заяви градоначалникът на Съединение. 


Въпреки уверенията на кмета, че с всички сили се помага на пострадалите, в южната част на града тлее ропот.  

Живеещите там негодуват, че и сегашната общинска управа, както и всички предишни, не правят нищо за тях, от което стопаните при всяко бедствие губят земеделската реколта. 

Протестът им изрази Стойо Лапков, един от жителите в наводнения район. (чуйте в прикачения файл ) 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Арестуваха двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса

Районната прокуратура в Пловдив обвини двама практикуващи лекари в документна измама, довела до източването на 12 900 лева от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Това е станало чрез подправяне на месечни отчети за извършена лекарска работа.  Единият лекар на 55 години, с инициали Н.П., е обвинен като извършител на измамата, а другият..

публикувано на 10.07.24 в 12:11

Заради мача "Ботев" - "Марибор" променят движението край Колежа

Заради двубоя между отборите на ПФК „Ботев“ – Пловдив и ПФК „Марибор“ – Словения, който ще се състои на стадион „Христо Ботев“ в четвъртък, се въвежда временна организация на движението. Тя важи за времето от 18.00 ч. до 24.00 ч. на 11 юли, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Изцяло или поетапно ще се спира..

публикувано на 10.07.24 в 11:21

В Пазарджик могат да видят графика за сметоизвозване онлайн

Жителите на Пазарджик ще имат достъп до графика, по който ще се извършва сметоизвозването в региона. Информацията може да се види на официалната интернет страница на общината.  По този начин ще се организира гражданският контрол върху качеството на извършената услуга.  Секция“ Чистота“ в сайта на общината дава възможност за обратна връзка, което ще..

обновено на 10.07.24 в 10:17

Съдът даде ход на делото срещу Рангел Бизюрев

Пловдивският окръжен съд реши делото срещу 32-годишния Рангел Бизюрев от Цалапица за убийството на Димитър Малинов преди година да се гледа по общия ред с разпит на всички свидетели.  На днешното разпоредително заседание защитата на подсъдимия поиска процесът да се разгледа по съкратената процедура, като се разпитат шестима..

публикувано на 10.07.24 в 09:52

Започва разпоредителното заседание по делото срещу Рангел Бизюрев

За днес е насрочено първото разпоредително заседание по делото срещу 32-годишния Рангел Бизюрев от Цалапица. Той е обвинен за убийството на 24-годишния Димитър Малинов на 20 юли миналата година, като престъплението е извършено с особена жестокост.  Ако бъде признат за виновен, Бизюрев може да получи от 15 до 20 години затвор, доживотна присъда или..

обновено на 10.07.24 в 08:28