Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Воден ад в Смолян и Чепеларе, обявено е бедствено положение

Валежите спират и към 15 часа постепенно обстановката се нормализира

| обновено на 28.06.18 в 17:27

Общините Смолян  и Чепеларе обявиха бедствено положение заради усложнената обстановка вследствие на обилния дъжд. В сила е червен код за опасни валежи. Няма пострадали и бедстващи хора. На много места преляха реките, а свлачища  затвориха пътя между Асеновград и Смолян, както и пътя за Стойките. 

По данни на НИМХ от снощи до 12 часа днес количеството на падналите валежи е 100 литра на квадратен метър. 

В Смолян река Черна преля и наводни сградата на Пожарната, обществени сгради, складове, частни имоти. Екипи изграждат спешни диги по реката. Военнослужещите се включиха в спасителните действия след отправена молба от областния управител Недялко Славов.

Реките Черна и Арда са повишили през нощта нивата си с около 70- 100 см.  Извършва се контролирано изпускане на води от язовирите "Доспат" и "Цанков камък".

Преди обед свлачище прекъсна пътя Смолян-Чепеларе в района на село Проглед и движението в двете посоки е блокирано. В Чеперале  в района на пожарната река Чая излезе от коритото си и заля главния път Смолян -Асеновград, съобщи кметът на общината Славка Чакърова.  По обяд тя също обяви бедствено положение. 

По думите й ситуацията е критична около църквата "Света Богородица", където се стоварват бетонни блокчета, за да се спре разлива на водата.

Критични точки са и Фабриката за ски, където работещите слагат чували и диги. Много е тежко и около СПТУ-то. Призовават се хората да бъдат много внимателни при преминаването на залетите участъци.  В целия град са мобилизирани аварийните екипи с техника, доброволци и граждани за изграждане на диги. 

Свлачища има по пътя за селата Забърдо, Зорница, Павелско. Най-сериозно е положението в село Острица,където има съборени стопански сгради и риск селото да остане откъснато. Навсякъде техника разчиства свлечените земни маси. 

Работим и максимално ще разчистим за да може да минават автомобили за спешни случаи. Няма да оставим хората, категорична е Чакърова

Бедственото положение остава и държим връзка с кметовете на населените места.

С 5-6 см се е покачило нивото на река Чая в Асеновград, вследствие на продължаващите проливни дъждове. Нивата на язовирите на територията на общината са 50-60 см под преливниците, което е нормално за ситуацията и позволява да се поемат още количества вода.

Уложнена е ситуацията и в областта. В Баните се е срутила стена, която в момента аварийните екипи разчистват.  В село Смилян има сигнал за наводнена къща.

В момента заседава Областният кризисен щаб, съобщи областнит управител Славов. 
По думите му ситуацията върви към успокояване.

 

Валежите спряха и водата се отича. От няколко дни вървяха предупреждения за очакваните валежи и имахме организация и превантивна дейност. Мобилизирана е цялата налична техника и доброволците . Реагира се бързо на всички сигнали. Няма пострадали хора. Има щети на инфраструктура и сгради.

Разчистват се свлачищата и вече започна пропускане на автомобили по пътя Чепеларе-Смолян. Държим връзка със всички кризисни щабове в общините. В отделни селища е имало краткросрочно прекъсване на електрозахранването, но няма бедстващи хора. Контролират се и язовирите в областта и към момента  няма преливане на водоемите.

Ще се действа спрямо прогнозата на синоптиците и засега червения код остава, допълни Славов.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

публикувано на 19.07.24 в 11:22

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево. Днес ще бъде направен последен обход на площта на огъня и екипите ще бъдат изтеглени, като на място ще останат само дежурни, съобщи директорът на Пожарната в Пловдив старши комисар Васил Димов.  В същото време снощи е пламнал огън на билото на Беклемето. Фронтът му не е голям, но е във..

публикувано на 19.07.24 в 08:42

Потушен е пожарът в Априлци

Пожарът край пазарджишкото село Априлци е потушен, няма опасност за селата Щъркелово и Елшица. Огънят тръгна в късния следобед вчера от покрайнините на селото и бързо навлезе в горския масив. В гасенето се включиха противопожарни екипи от Пазарджик, Панагюрище и Пловдив.  Борбата с огъня е продължила до 2 часа тази сутрин. Общата му площ е 2 300 декара,..

публикувано на 19.07.24 в 07:02

Пожарът край Априлци е ограничен

Ограничен е пожарът край панагюрското село Априлци. Няма опасност за селото. По-рано през деня там се запалиха горски масив и сухи треви около него. В гасенето се включиха всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки.  За гасенето се..

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59