Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две наредби изчисляват работното време - едната по дни, другата по часове

Работодателите искат единство в нормативната уредба

Досега изчисляването беше в дни по календар, сега ще е в часове по график

В огромната си част наредбата не се променя. Променя се само една много малка част от нея - сумарното изчисляване на работното време.

Това съобщи пред Радио Пловдив юристът Ивелин Желязков, представител на Асоциацията на индустриалния капитал в България по повод предложението на социалното министерство за промени в наредбата за плащане на болничните и майчинството.

Става дума за промени конкретно в член 9 Б от наредбата, подчерта юристът.

По думите му, работата на смени и прилагането на сумирано изчисляване на работното време са две различни неща.

При сумираното изчисляване в България се прилагат международно правни норми - две конвенции и една директива. България ги спазва абсолютно точно, заяви Ивелин Желязков.

Той обясни, че проблемът идва от това, че за относително едно и също нещо - сумираното изчисляване на работното време, в България в момента има действащи две наредби - едната е за изчисляване работното време, почивките и отпуските, а другата е наредбата, по която работи НОИ за паричните обезщетения и помощи от Държавното обществено осигуряване.

Първата действа от 1-ви януари тази година и по нея се прилага изчисляване по дни. При втората наредба на НОИ изчисляването е по часове.

Според работодателите трябва да има единство на нормативната уредба. Те приемат за по - справедливо изчисляването по часове. 

Снимка

Кодексът за социално осигуряване и Кодексът на труда имат приоритет, те са по - важни като норми и следва да се прилагат приемуществено, посочи Ивелин Желязков. Той цитира Кодекса на труда, в който е посочено, че отработеното време е реалното време, а не тока, което се счита за отработено.

Желязков коментира и примера с работник, който е на определен график и дава 12-часови дежурства.

За да работи този човек 12 часа, колкото е допустимият максимум по действащото законодателство и което не се променя, той трябва да работи по определен график. Този график трябва да бъде заплатен такъв, какъвто е и такъв, какъвто е отработен. То няма как иначе да се получи.

Юристът призова някой да посочи как точно би станало евентуалното ощетяване на работника от работодателя с новия начин на сумарно изчисляване на работното време.

Желязков коментира, че проблемите с отчитането са се родили с въвеждането от 1-ви януари тази година на промените в наредбата за изчисляване на работното време, почивките и отпуските. 

Става дума за едно и също отчитане, по което да се чуди човек по кой от двата възможни начина да го направи! Това е проблемът и този проблем ще се реши сега, заяви юристът. 

По думите му, работодателите са констатирали проблема още в началото на годината и вече е време той да бъде решен.

Смяната е на работни часове. Къде е проблемът тогава тяхното отчитане да бъде също в работни часове? Или ще сравняваме краставици с домати?

Що се отнася до майчинството, Ивелин Желязков обясни, че някой много дълбоко се е объркал

В единия случай говорим за отчитане на работно време, а в другия случай говорим за обезщетение при бременност и раждане т. е. за конкретни пари. Този въпрос е прекрасно уреден в Кодекса за социално осигуряване, член 49. Там става дума за размера на това обезщетение, който е определен като 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение. Тук не става дума нито за дни, нито за часове! То се изчислява за 24 месеца назад - за две години се гледа какви са осигурителните вноски и права на конкретното лице, върху тях се прави разбивка за този период и се вижда какво се получава като резултат.

Като представител на Асоциацията на индустриалния капитал в България Ивелин Желязков отново подчерта, че проблемът със сумарното изчисляване на работното време е голям в момента и това е начинът да бъде решен сега. 

Досега приспадането беше в дни по календар, а сега ще е в часове по график, посочи още Ивелин Желязков.

Цялото интервю на Неда Велкова с юриста от Асоциацията на индустриалния капитал е в звуковия файл.

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33