Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебат за пари и културни проекти събра пловдивски творци

Постъпилите мнения и предложения ще бъдат представени на Общински съвет – Пловдив преди сесията за гласуване

Представители на творческите  сдружения, културни оператори,  заинтересовани лица и организации обсъдиха промените  в „Наредбата за изменение и допълнение на Наредба за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от Календара на културните събития на Община Пловдив“. Дискусията в ДК „Борис Христов“, предизвикала активен интерес, бе инициирана от дирекция „Култура и културно наследство“ към Община Пловдив,

Промените се налагат, за да синхронизират българските с европейските правила. Наредбата е приета през 2013 година и от тогава е показала "дефекти", което е създало усещане у културните оператори, че отпадат стойностни проекти.

Промените предполагат възможност за корекции, ако се установят несъответствия. Друга причина за преработването на наредбата е промяната за Закона за държавната помощ. Той казва какви са критериите, по които събития да се финансират с публични средства. По наредбата ще се финансират събития, предназначени за населението на града, при вход свободен. По- прецизно ще се преценява колко комерсиално е едно събитие и дали то се нуждае от подкрепа или не,уточни директорът на дирекция „Култура“ Нина Димовска.

Срокът за  подаване на документи се изтегля с месец напред, като кандидатите за финансиране  ще трябва да заявят желанието си вместо през септември, - между 1 и 31 август. Променя се начинът на кандидатстване – като от формулярите отпада изискването за вписване на лични данни и то се представя  вече само на електронен носител. Промяната в сроковете влиза в сила от следващата година, уточниха от администрацията. 

Съществени промени в наредбата има във връзка с финансирането на произведения на пловдивски автори и важни за града издания. Съответно с 300 и с 500 лв се увеличава финансирането на стихосбирки и на белетристични произведения, като сумите стават вече 800 и съответно 3 500 лв.  Спорен обаче е новият момент – общината да финансира всички етапи до появата на новата книга на пловдивски автор до електронния и вид в пи ди еф формат. Коментарите на участниците в дискусията може да чуете в звуковия файл.

Наредбата ще се разглежда на сесия на Общинския съвет на 26 юли. Текстът на Наредбата е качен и на страницата на Община Пловдив http://www.plovdiv.bg/, в раздел „Проекти на нормативни актове“. (Публикуван е на 25 юни 2018 г.)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

обновено на 03.08.24 в 16:43

Тридневният "Балет без граници" започва на Античния театър

Едно от най-престижните събития в областта на балетното изкуство в България през този сезон Международният фестивал "Балет без граници" стартира днес на сцената на Античния театър. Той ще се проведе в рамките на три поредни вечери.  Магията на музиката, професионализмът на участниците, впечатляващата сценография и изяществото на балетните..

обновено на 03.08.24 в 11:40

Хор от диригенти изпя български фолклорен бисер

В град Хамар, наричан северната "Венеция" на Норвегия, се случи нещо изключително: младият пловдивски диригент Илиян Тиганев създаде хор от млади диригенти от цял свят и с тях изпълни българска фолклорна песен, която буквално запали сърцата на всички присъстващи. Илиян Тиганев, който е диригент на Пловдивския хор "Ангел Букорещлиев", е в Хамар за..

публикувано на 02.08.24 в 16:15

Гела е домакин на Гайдарското надсвирване за 21-ви път

Село Гела от днес до неделя за 21-ви път е домакин на Гайдарското надсвирване - най-големият гайдарски празник в Родопите. Богатата фолклорна програма на две сцени, прочутото гайдарско надсвирване, състезания, безплатни уроци по свирене на гайда, демонстрации, занаяти, традиции и родови срещи са само малка част от тридневния празник, който ще събере..

публикувано на 02.08.24 в 09:09

Зам.- кметът Панов и участници в МФФ си размениха подаръци

Сувенири, грузинска ракия, пластики и шапки от фолклорни носии бяха част от подаръците, които участниците в Международния фолклорен фестивал в Пловдив подариха на зам.-кметът Пламен Панов. Това се случи на традиционната среща между Панов и артистите от всички трупи часове преди кулминацията, която е спектакълът на грузинския държавен ансамбъл..

публикувано на 01.08.24 в 14:00