Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Връчват Вазовата литературна награда в Сопот

| обновено на 08.07.18 в 16:48
Снимка: БГНЕС

Тази вечер в Сопот е кулминацията на тържествата, посветени на 168-та годишнина от рождението на Иван Вазов.

Писателят професор Боян Биолчев, бивш ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, е носителят на тазгодишната национална Вазова литературна награда. Той ще получи приза и статуетката с лика на Патриарха на българската литература на церемония на площад „Иван Вазов“ в Сопот тази вечер от 19.00 ч.

Преди това по традиция носителят на Вазовата награда ще се срещне с почитатели в къщата музей „Иван Вазов“ и ще посади иглолистно дръвче. Празникът ще завърши с голям концерт на сопотския площад.

За втора година снощи бе връчена и детската Вазова литературна награда. Тази година с приза бе отличен 16-годишният Иво Христов от Радомир, който има вече издадени 6 книги в жанра „хорър“.

Утре, на рождения ден на Иван Вазов, проявите в родния му град Сопот продължават с празнична литургия в църквата „Св. Св. Петър и Павел“, детско утро, рецитал и изложба. 

Още от категорията

"Черната кутия" се отваря в Пловдив за 14-и път

Пловдив отново ще е домакин на Международен Фестивал за театър и съвременен танц „Черната Кутия "2020. 14-тото издание на фестивала започва на 8 юни, понеделник и ще объде открито с  представлението "Три - спектакъл за търсенето"  в Камерна зала на Драматичния театър.  От 2007 година в програмата на фестивала  се представят новаторски театрални..

публикувано на 02.06.20 в 16:20

Младите хора ме вдъхновяват да правя документални филми

Човекът днес е това благодарение на Просвещението и на хилядите хора, които са дали живота си за своите убеждения. Това посочва режисьорът-астролог Стилиян Иванов. С него говорим за паметта и цената, която българите плащаме за забравата. Стилиян Иванов смята, че днес не живеем в свободно общество, това го доказва и ежедневието ни, всеки от нас се..

публикувано на 02.06.20 в 14:56

Продължавам работата по проекта "Лицата на Пловдив"

В зона „Култура“ гостува Соня Станкова, носител на „Награда Пловдив“ 2019 в категория „Аудиовизуални изкуства, фотография и операторско майсторство. Признанието е за Проекта „Лицата на Пловдив“, представен по време на програмата „Европейска столица на културата Пловдив 2019“. Соня Станкова каза, че продължава проекта, който ще включва около..

публикувано на 02.06.20 в 14:08

Първата изложба на ученици след карантината открива НХГ

Изложба „Вдъхновение през прозореца” на учениците от 11 в клас, специалност „Рекламна графика” ще бъде открита официално днес от 16 часа в „Къща „Верен Стамболян“ (Постоянна експозиция на Димитър Киров), ул. „Кирил Нектариев“ №15, Пловдив.  Експозицията е организирана от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ с любезното..

публикувано на 01.06.20 в 10:02

Онлайн концерт за 1 юни организира ОДК - Пловдив

За Деня на детето Обединеният детски комплекс в Пловдив е подготвил изненада за своите почитатели - уникален онлайн концерт, в който известни детски състави ще се представят с любими на публиката изпълнения. Той е под мотото „Децата са цветята на земята”. Сценарият е на ръководителката на театралната трупа Евелина Николова и е организиран като..

публикувано на 01.06.20 в 09:22