Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуват 1,3 милиона лева заем за МБАЛ "Св. Мина"

| обновено на 10.07.18 в 16:43

Безлихвен заем от 1 милион 320 хиляди лева да бъде отпуснат на МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив предлага за гласуване от Общинския съвет заместник кметът Розалин Петков . Със средствата, които ще бъдат отпуснати от бюджета на общината, ще се изплатят трудовите възнаграждения на работещите в болницата и  стари задължения към доставчици на медикаменти и храна и други.

За Радио Пловдив Петков уточни, че средствата са предвидени в бюджета на общината още в началото на година, като една част от тях в размер на 180 хиляди лева вече са отпуснати на болницата за покриване на данъчни задължения .

Здравното заведение трябва да се слее с другата общинска болница „Св. Панелеймон“, но докато процедурата продължава, дружеството продължава да изпълнява медицинска дейност, като собствените му средства не позволяват изплащане на заплати и на просрочени дългове. 

Заместник кметът уточни, че преди да се финализира сливането на двете общински болници, МБАЛ“Свети Мина“  трябва да изчисти просрочените си задължения. В момента се водят разговори с НЗОК и Здравното министерство по самата процедура, като най-вероятно тя ще приключи в края на годината. 

Според справката на директора на болницата Георги Странджев до 30 юни тя дължи 126 хиляди лева за заплати за април 2018 година, и проценти от работните заплати за юни и юли 2017 година. Към доставчиците не са изплатени над 650 хиляди лева, а към НАП - 74 хиляди лв. Задълженията по съдебните искове са 140 хиляди лева, а към банков кредит – 110 хиляди лева. Отделно МБАЛ „Свети Мина“ има и друг заем към общината от 190 хиляди лева.

В искането си за отпускане на безлихвен кредит от общината Странджев обяснява, че заплащането на медицинската дейност по клинични пътеки е намалено от НЗОК под 90 на сто от стойността им, а доставчиците предупреждават, че ще заведет съдебни искове за дължимите средства.

Общинската сесия е на 12 юли, четвъртък.

В прикачения звуков файл може да чуете заместник кмета Розалин Петков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двата чешки хеликоптера за борба с пожарите са на летище "Пловдив"

Двата хеликоптера от Чехия кацнаха на летище Пловдив. Те ще се включат в борбата с огъня утре, тъй като полети се извършват в светлата част на денонощието, съобщи в ямболското село Воден главният секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев. Стоянов: Ситуацията във Воден започва да се овладява, работи се по обезопасяване на 2 съседни села Вчера..

публикувано на 17.07.24 в 21:18

Дълго поле е новата огнена точка в община Калояново (обновена)

Малко след 21 часа бе отворен пътят за Карлово в района на калояновското село Дълго поле. Той бе затворен заради задимяване преди разклона за гара Калояново, причинено от пожар на стърнища от двете страни на пътя и около жп   линията. Огънят е локализиран от два противопожарни екипа.  Близо два часа движението към Карлово се отбиваше през село..

обновено на 17.07.24 в 20:03

Изправят пред съда брутален домашен насилник

Районна прокуратура – Пловдив предаде на съд 30-годишният Цветомир Пенков, обвинен в домашно насилие над 24 годишната Ванеса, с която се живели на семейни начала и имат едногодишен син.  Случаят стана известен в началото на годината, когато жената бе приета в болница след брутален побой с множество тежки травми по лицето и тялото, сред които..

обновено на 17.07.24 в 20:02

Потушен е пожарът край Стрелча, над Сестримо е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно изгасен , съобщиха от МВР - Пазарджик.  В късния следобед бяха потушени последните локални огнища, но дежурни екипи на пожарната ще останат на дежурство през цялата нощ.  Доброволци и служители на гоското стопарство също ще останат на място. Огънят бушува две денощия, изгоряха около 400 декара горски площи. Пожарът,..

публикувано на 17.07.24 в 20:00

Овладяха пожара край Отец Паисиево, няма опасност за Пролом

Пожарът около село Отец Паисиево, община Калояново, е почти овладян. Няма опасност за здравето и къщите на местните хора. Тежка техника активно работи по гасенето на огъня в гората, където теренът е пресечен. „Огнището е заобградено от изток, юг и запад с просеки и така на практика трябва да наблюдаваме през нощта огънят да не прехвърля тези..

обновено на 17.07.24 в 17:22