Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима общински съветници от ДПС във Велинград подадоха оставки

Сред подалите оставки е и председателят на общинския съвет на курортния град Бельо Мандраджиев.

В подадените заявления за прекратяване на общинските си пълномощия, съветниците не са посочили мотив. Заявленията са подадени в Общинската избирателна комисия /ОИК/ във Велинград, която трябва да се произнесе.

Предполага се, че оставките са подадени под натиска на Движението за права и свободи. В края на миналия месец партията остро осъди поведението на своите общински съветници, които гласуваха за изграждането на паметна плоча на ген. Атанас Семерджиев, въпреки че името му е свързано с Възродителния процес, като началник на генералния щаб на армията. 

Тогава ДПС заяви, че подобно поведение е недопустимо. Срещу това решение възразиха и от партия „Демократична България“ и заведоха иск за отмяна на решението в Административения съд в Пазарджик.

От администрацията във Велинград съобщиха, че до произнасянето на ОИК Бельо Мандраджиев остава председател на Общинския съвет. 

В интервю за Радио Пловдив лидерът на ДПС във Велинград  Исмаил Моллов, който е и зам.- кмет на общината, обясни, че решението за снемане на доверие към четиримата съветници е взето от областната структура на партията. Той разясни и процедурата на гласуване, в която първоначално четиримата са подкрепили изграждане на спорния паметник, а на последващо са подкрепили възраженията на областния управител за незаконосъобразност, с което са се опитали да "излязат от положение". Така или иначе -  почитане на генерала - участник във Възродителния процес противоречи на ценностите на движението, каза Моллов.

На база на взетите от ОбС решения паметник на Ататанас Семерджиев няма да се строи, защото съветниците са приели, мотивите на областния управител, че няма наредба за паметниците.

Депутатът Сергей Кичиков, депутат на ДПС, избран от  Пазарджик обясни, че оставките са морален акт на напусналите, които са осъзнали погрешното си поведение. Като партия сме отрекли Възродителния процес като мрачна част от историята ни и не искаме да допуснем подобни действия. 

След решението на ОИК съставът на Общинския съвет ще се попълни от следващите четирима в кандидатската листа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът на Младежкия хълм е заради палене на барбекю

Установен е мъжът, причинил пожара на Младежкия хълм в Пловдив, при който изгоряха сухи треви, растителност и храсти и бяха нанесени неголеми щети в двора на частен имот. Нарушителят е предизвикал огъня при палене на барбекю, което е абсолютно забранено в защитената област, тъй като хълмът е със статут на природна забележителност...

публикувано на 19.08.24 в 12:04

Започва реконструкция на "Славянска" и "Генерал Колев"

Община Пловдив обяви обществените поръчки за реконструкция на улиците „Славянска“ в район „Източен“ и „Генерал Колев“ в район „Западен“. Те са на стойност, съответно - 3,6 и 2,25 млн. лв. Финансирането на проекта за ул. „Славянска“ е изцяло  от държавния бюджет, по силата на споразумение, сключено с Министерство на регионалното развитие и..

публикувано на 19.08.24 в 11:32

Кабинетът "Кожарева" не се случи заради Калин Стоянов

Изборите се отлагат. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с номинирана за служебен премиер Горица Грънчарова – Кожарева. Държавният глава заяви, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и за това поредните парламентарни избори няма да се проведат на 20 октомври. Причината – оставането на вътрешния..

публикувано на 19.08.24 в 11:25

БДЖ съобщи за отменени и закъснели влакове в цялата страна

За поредица отменени и закъснели влакове съобщиха на своята интернет страница от „Български държавни железници“ (БДЖ). Поради липса на подвижен състав бяха отменени сутрешните влакове от Пещера до Пловдив и Стамболийски - Пещера - Стамболийски. Крайградски пътнически влак Септември (10:50 часа) – Аврамово (13:43 часа) и обратон се отменя поради липса..

публикувано на 19.08.24 в 10:53

Земетресение със сила 3,6 бе усетено в Пловдив (обновява се)

Земетресение с магнитуд 3,6 степен по скалата на Рихтер бе усетено в Пловдив. От НИГГГ към БАН съобщават, че трусът е регистриран в 20,18 часа на 9,9 километра западно от град Куклен. Дълбочината му е била 15 километра. По първоначални данни на Европейския сеизмологичен център  епицентърът е бил в Стамболийски, а силата му е 3,4 по Рихтер. По- късно..

публикувано на 18.08.24 в 20:35