Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хюсеин Ергани: ФЕТО още е в България, финансира училище и в Пловдив

В сравнение с другите държави дейността на ФЕТО в България е много ограничена, но все още продължава, по – специално в сферата на образованието. В София и в Пловдив има две училища, които се финансират от тази престъпна организация, която стои зад опита за преврат в Турция на 15 юли 2016 година. Има и една медия в интернет, която въпреки смяната на името, продължава дейността си. Това заяви генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани. 

Той даде специален брифинг за медиите по повод втората годишнина от опита за преврат в югоизточната ни съседка и обобщи развитието в борбата с престъпната организация ФЕТО, която се ръководи от намиращия се в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен. 

Дипломатът предупреди, че ФЕТО използва училищата, за да привлече учениците към дейността си, затова децата и особено родителите им трябва да бъдат много внимателни. Структурите на ФЕТО въздействат не само на мюсюлманското население и това все повече личи от намираните напоследък доказателства, подчерта турскитя консул Хюсеин Ергани. 

Той не назова името на конкретното училище в Пловдив, което се финасира от ФЕТО. Отговаряйки обаче на въпроса как един родител би могъл да предпази дедето си, ако то учи в пловдивската частна гимназия „Дружба“, консулът препоръча то да бъде преместено в друго училище. „Следим всичко. Диалогът ни с българското правителство е много добър и ще има развитие“, подчерта турският консул в Пловдив. 

Той обясни също, че турската страна споделя данните си с българските институции, но ФЕТО е структура, която се променя като хамелеон и за  дейността си се възползва от вратичките в законите.

От 19 юли извънредното положение в Турция ще бъде вдигнато, съобщи Хюсеин Ергани. Обобщавайки ситуацията две години след опита за преврат на 15 юли, дипломатът подчерта: „През тези две години Турция много бързо превърза раните си, изработи нова правителствена система и ще продължи да се развива.“ 

Годишнината от опита за преврат ще бъде отбелязана и в турското консулство в Пловдив на 15 юли, неделя, уточни Ергани. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Задържаха 17-годишен ученик, помагал за телефонна измама

Районна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняем 17-годишен младеж, помагал в телефонна измама. Той е обвинен, че е помагал на неустановен извършител да заблуди възрастна жена, като й причинил имотна вреда в размер на 3 400 лв. На 21 юни 86-годишната пловдивчанка получила няколко телефонни обаждания от непознат мъж. Той се представил за полицай и..

публикувано на 11.07.24 в 17:25

Освободиха шофьор, превозвал над 400 килограма хероин

Пловдивския Апелативен съд остави без мярка за неотклонение и пусна на свобода шофьор, в чийто тир бяха открит над 400 килограма хероин. Мъжът беше в ареста с мярка „задържане под страха“, определена му от Хасковския Окръжен съд. Апелативните магистрати прецениха, че мъжът казва истината, като твърди, че не е знаел за наркотика, скрит в..

публикувано на 11.07.24 в 15:33

Кметът на "Родопи" отказва да издаде заповед за воден режим в Марково

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов няма да издаде заповед за режим на водата в село Марково, съобщи той за Радио Пловдив. Една от причините е, че това може да доведе до технически проблеми по водопроводната мрежа.  Режим на водата в Марково Кметът на селото Десислава Терзиева пък е категоричен, че не..

публикувано на 11.07.24 в 13:54

Алея към Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на прочутия български пианист и композитор Милчо Левиев. Тя се намира от улица "Божидар Здравков"  до площадката с шадравана.   С тази акция и концерт тази вечер се закрива първият национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, който се провежда в Пловдив. На откриването на алеята присъстваха общественици..

публикувано на 11.07.24 в 12:41

16-годишен драска графити в подножието на Сахат тепе

Непълнолетно момче е заподозряно за вандалска проява в подножието на Сахат тепе, съобщиха от полицията.  Авторът на графити по фасадата на сграда на ул. "Ангел Букорещлиев" е разкрит подаден два дни по-рано сигнал във Второ районно управление. Установено е, че щетите са нанесени от 16-годишен тийнейджър пред погледите на петима негови връстници...

публикувано на 11.07.24 в 11:48