Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът възстанови Стефан Филчев като директор на къщата музей "Иван Вазов"

| обновено на 11.07.18 в 15:07

Районният съд в Карлово призна за незаконно уволнението на Стефан Филчев като директор на къщата музей „Иван Вазов“ в Сопот.

Съдия Дарина Попова отменя уволнението, което е по настояване на кмета на общината Деян Дойнов. Той освобождава Филчев на 21 септември 2017 г. с мотива, че е филолог и му липсва необходимия ценз за длъжността. Кметът промени изискванията за заемане на длъжността и посочи, че за нея трябват образование със степен музеология, музейно дело или археология и история.

Със свое решение от 10 юли Районният съд в Карлово постановява, че работодателят има право да променя изискванията за образование, но в конкретния случай промяната на правилата е направена с единствената цел Стефан Филчев да бъде уволнен. 

Съдът приема, че това е така, защото на една и съща дата са изменени изискванията за заемане на длъжността. От Филчев е поискано да декларира дали притежава необходимото, без да е определен срок за това, и му е връчено предизвестие и заповед за прекратяване на трудовото правоотношение. Това представлява злоупотреба с право според решение на ВКС по сходен казус.

Къщата музей „Иван Вазов” в Сопот има възможност да обжалва пред Окръжния съд в Пловдив до две седмици.

От своя страна Стефан Филчев написа в социалните мрежи: "Решения на съда не се коментират, затова и аз не ще го сторя. Благодаря за моралния успех, благодаря на всички, които винаги са вярвали в мен.

Благодаря за стотиците обаждания и поздравления, но това не е окончателната развръзка. Сигурно ще има обжалване. Най -интересното предстои!"

Николай Новаков, заместник - кмет на Сопот първоначално заяви, че не коментира написани констатации във Фейсбук, без да е прочел по думите му решението на РС-Карлово.

След това Новаков каза, че когато решението влезе в сила, той очаква Стефан Филчев да си извади изпълнителен лист и общината е длъжна да изпълни постановеното от съда. Общината очаква да получи документално решението на съда в Карлово. 
Николай Новаков отказа коментар дали ще обжалват пред съда в Пловдив, като подчерта, че делото е четириинстанционно. По думите му договорът на Стефан Филчев с къщата-музей "Иван Вазов" е изтекъл. Предстои и конкурс за длъжността.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Сушата изпразни "Пясъчник", търсят се пари за дигите по Стряма

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свика спешна среща във връзка с постъпили множество сигнали за състоянието на язовир „Пясъчник“ и необходимостта от аварийно почистване и укрепване на част дигите на р. Стряма на територията на община Марица. „Обемът на водата в яз. „Пясъчник“ е два пъти и половина по-малък в сравнение със същия..

публикувано на 23.07.24 в 16:55

Още трима пловдивски лекари в схема за точене на Здравната каса

Още трима лекари са привлечени като обвиняеми за документна измама  по случая източването на Здравната каса с фиктивните прегледи и физиотерапия.  Обвинението към тримата лични лекари е повдигнато заради това, че помагали на  двамата арестувани по-рано медици да изготвят неверни електронни отчети, както и за това, че карали свидетели да дават..

публикувано на 23.07.24 в 15:49

Съдът попречи на Гергов да стане едноличен собственик на Панаира

Решение на Софийския градски съд попречи на Георги Гергов да стане едноличен собственик на Международния панаир Пловдив. Делото беше заведено от министерството на икономиката срещу решението, с което Варна прехвърли акциите с в панаира на дружеството „Пълдин туринвест“, в което бизнесменът е мажоритарен собственик. Сделката осигуряваше на Гергов..

публикувано на 23.07.24 в 14:55

Бурята събори дървета и клони в Пазарджик

12 сигнала за последствия от силния дъжд в Пазарджик са получени на спешния телефон 112 в ранния следобед, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов. Повечето сигнали са за паднали дървета и клони по улиците в града.   Повредени са и седем паркирани автомобила.  По сигналите работят екипи на пожарната и общината – за..

публикувано на 23.07.24 в 14:38